11.3 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 12, 2024

Ruta de runes i nyaps

 

Moment en què els participants de la ruta van aturar-se davant del Pàrquing Jaume I.
Moment en què els participants de la ruta van aturar-se davant del Pàrquing Jaume I.

La Ruta per les grans runes de Tarragona, coorganitzada per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i l’editorial Lo Diable Gros, pren com a punt de partida el Banc d’Espanya, que com bé va titular Jordi Suriñach en un extens reportatge del número 5 de la revista FET A TARRAGONA, s’ha convertit en un “banc sense inversors”, en un edifici que acumula pols i excrements d’animals, per dir-ho finament. El guia de la ruta, Marc Nadal, comenta que és l’indret turístic per excel·lència dels gats. La ironia esdevindrà, al llarg del recorregut, l’analgèsic per canalitzar la indignació col·lectiva. Els contribuents podrien parar bojos després de més d’una hora assimilant xifres seguides d’un reguitzell de zeros a la dreta, que majoritàriament han estat sufragades amb els seus impostos, i que, com demostra la ruta, no sempre han estat gestionades de la manera més eficaç. La ruta desenrotlla les vergonyants peces d’un Monopoly municipal que ha comptat amb jugadors de diferents colors polítics.

 

Nadal, perquè les cares d’incredulitat  vagin acompanyades d’un somriure—si més no, les dels amants del futbol—, es dedica a comparar els costos dels diferents edificis i emplaçaments frustrats amb possibles fitxatges del Gimnàstic: Claudio Bravo, Thiago Silva… pel que sembla, no hauríem configurat pas una mala plantilla!

 

Avancem, rambla amunt, fins al balcó del Mediterrani. Ens aturem a “llocs pintorescos”, tal com els descriu el guia. Un aiguabarreig de nyaps i runes. Per exemple, des del Monument als Herois de 1811, conegut popularment com l’Estàtua dels Despullats, observem el Mercat Central. L’enquadrament és immillorable. Albirem, al fons, la carpa permanentment provisional, i just davant nostre topem amb un cartell que assegura: “Has vist com queda? Aviat tindrem Mercat!”.  De moment, segons explica Nadal, fa set anys que esperem que l’acabin—la previsió era executar les obres en dos anys—, i durant aquest temps d’expectació ciutadana el cost previst inicialment, de 17 milions d’euros, ha incrementat fins als 30 milions d’euros.

 

Nadal parla, durant el recorregut, entre d’altres, de la plataforma de la platja del Miracle, que va costar 7,7 milions d’euros, i que reformar-la implicaria invertir-hi uns 5 milions més, tot i que l’actuació està estancada; de l’antiga comandància de la Guàrdia Civil, que l’Ajuntament va adquirir el 2012 per 780.000 euros, i que segueix inactiva; de l’Hostal del Sol, on havia d’anar-hi, tal com rememora Nadal, una “zona verda”, tot i que des de 2011 només hi trobem una “zona blava” d’aparcament; del Fortí de la Reina; i també de Ca la Garsa, on reapareixen els gats, ínclits turistes, i on s’havia proposat de fer un centre d’interpretació del món jueu, que continua als llimbs. Un dels moments culminants de la ruta, però, és l’arribada al pàrquing Jaume I, el nyap dels nyaps. Suposadament, un aparcament intel·ligent amb 610 places disponibles que havia de costar 4 milions d’euros, i que el 2013 ja havia superat, sense èxit, els 30 milions d’euros de despesa.

 

UN MAPA I UN LLIBRE PER COMPLETAR LA RUTA

 

La ruta que es va dur a terme amb Marc Nadal com a guia és tan sols un tast de les Grans runes de Tarragona, que han estat recollides per la CUP en un llibre publicat per l’editorial tarragonina Lo Diable Gros, i que compta amb el pròleg d’Eudald Carbonell. La CUP de Tarragona també ha elaborat un mapa de la ciutat amb totes les runes compilades, entre les quals figuren, a tall d’exemple, l’antiga comissaria dels Mossos de les Gavarres, la Quinta de Sant Rafael i el preventori de la Savinosa.

 

Per altra banda, els organitzadors de l’acte, davant la resposta massiva de públic en la primera edició de la ruta, ja s’estan plantejant repetir-la al mes de setembre, potser amb un itinerari sensiblement diferent. D’indrets d’aquesta índole a visitar i nyaps per denunciar, malauradament, n’hi ha molts!

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here