30.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, agost 10, 2022

“La URV promou la cultura de l’excel·lència”

Anton Valero, al costat del monument als castells de la Rambla Nova (foto: David Oliete)
Anton Valero, al costat del monument als castells de la Rambla Nova (foto: David Oliete)

És l’home de la química de Tarragona a Madrid. President de Dow Ibèrica i vicepresident de FEIQUE (Federació Empresarial d’Indústries Químiques d’Espanya), Anton Valero viu a la capital de l’Estat des de fa més de dos anys, però no perd el contacte amb el territori i se’l nota molt implicat amb el paper d’innovació i recerca que juga la Universitat Rovira i Virgili.

 

Els castells li fan patir molt, potser perquè l’obsessiona la seguretat -a la seva feina i a tot arreu-. Admira l’entrega dels castellers i el monument de la Rambla Nova el considera un lloc emblemàtic de Tarragona. Envoltat d’alguns turistes, es deixa retratar al costat de la pinya que fa possible enlairar una construcció de vuit pisos. Anton Valero també ha aconseguit arribar al cim d’una trajectòria professional vinculada a Dow Chemical des de fa més de tres dècades. Després de dirigir el complex industrial de la companyia a Tarragona durant vuit anys, ara ocupa la presidència de la regió ibèrica (Espanya i Portugal) d’una de les grans multinacionals del sector.

 

Des del gener de 2012 està ubicat a Madrid. Com es veu des d’allà la situació dels centres de producció de Dow a Tarragona i de la companyia en general?

Des de la distància es veuen millor les coses i tot es relativitza. El fet d’haver-me allunyat del tema específic de la producció fa que altres aspectes agafin més importància, com és l’àmbit comercial i el de les relacions amb l’administració. Ara poso més èmfasi en altres vessants, com la relació amb els nostres clients nacionals i internacionals. Des de Madrid, no s’oblida que el complex de Tarragona és el centre de producció més gran de la regió ibèrica i que té una gran importància pel seu impacte econòmic, social i pel nombre de persones que hi treballen. És digne de destacar -i encara més, en un moment de crisi com l’actual- que Tarragona té un gran pes específic en el còmput global de la companyia, acull un dels 10 centres més grans de Dow Chemical a tot el món.

 

Quin diagnòstic en fa, del polígon de Tarragona?

És el mateix o similar al diagnòstic que podem fer de qualsevol altre polígon químic europeu. No arribem a ser dels més grans, però sumem prou força com per tenir-nos en consideració. Com a prioritat, tots necessitem augmentar la nostra competitivitat davant d’altres centres de producció emplaçats en altres continents com Nord-amèrica i l’Orient Mitjà. I en aquesta línia, la creació i posada en marxa del ChemMed, el clúster de Tarragona, suposa reaccionar a aquesta situació per millorar la competitivitat. És un element imprescindible per afrontar el futur amb garanties. De moment, les empreses ja instal·lades estem apostant per la diversificació de productes, més especialitzats, i anem en la línia correcta, tenint en compte que ara és molt difícil fer-hi noves inversions.

Quina funció creu que ha de tenir el ChemMed que lideren l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i el Port?

Les funcions del clúster estan molt ben definides. És una iniciativa necessària per posar el polígon al món, atraure més inversions i tenir el suport de les administracions i de la societat en general. El ChemMed ha de servir per portar a Tarragona empreses que facin productes nous, amb valor afegit, que és una de les claus per millorar la nostra competitivitat.

(…)

 

Aquest és un fragment de l’entrevista sencera a Anton Valero que publiquem al número 6 de la revista FET a TARRAGONA. La revista la podeu comprar a: Llibreria La Capona, Llibreria de la Rambla, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo), Espai Turisme (carrer Major) i botiga El Lloro (carrer Governador González).

Si us en féu subscriptors, la rebreu còmodament a casa: són només 30€ tot l’any. Podeu complimentar la subscripció clicant aquí.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here