10 C
Província de Tarragona
Dimarts, desembre 6, 2022

La iMAGInada i el cargol de les alternatives

 

Aquest matí els organitzadors de la iMAGInada estaven enllestint les tasques de muntatge.
Aquest matí els organitzadors de la iMAGInada estaven enllestint les tasques de muntatge.

 

El cargol és un animal que avança lentament, que “deixa rastre” al seu pas, i que porta sempre la casa al seu damunt, explica Manel Torres, membre de la iMAGInada. També és el símbol d’allò que ara en diuen slow food; és un enemic de les presses, de la competitivitat, del dogma de l’eficiència. El cargol ens proposa una altra manera de viure, més reposada, coincident amb el consell que proporciona la saviesa popular: “A poc a poc i bona lletra”.

 

Els organitzadors de la iMAGInada, que es du a terme entre els dies 14 i 17 d’agost, se senten molt identificats amb la imatge que enguany els representa. El cargol l’han bastit, fins i tot, materialment, gràcies al “comando artístic” de l’organització, i es presentarà aquest vespre, en un acte inaugural que combinarà teatre, música i pintura en directe als jardins del Camp de Mart, un espai que enguany volen consolidar com a propi.

 

Seguint amb els símils, podríem dir que el seu ha estat un treball de formigues. Des del 2009, en què la iniciativa va sorgir de la mà d’un seguit de col·lectius, entre els quals figuraven l’Assemblea de Joves de Tarragona —que ja no existeix com a tal—, l’Ateneu Llibertari Alomà, la Coordinadora Tarragona Patrimoni per la Pau i el Saler, edició rere edició la iMAGInada ha anat engrandint-se. Aquest 2014 proposen més d’una setantena d’actes, que juntament amb els d’altres entitats com La Pipel o l’Associació de Músics de Tarragona (AMT), garanteixen el reg sanguini de les festes de Sant Magí. El centenar de voluntaris que han arrossegat aquesta ocasió són la colònia de formigues que vetlla perquè la iMAGInada continuï refermant-se. Els membres del col·lectiu la iMAGInada, però, ja van començar a treballar-hi al febrer, i en les darreres setmanes el seu compromís ha estat de periodicitat diària. “Molts combinem la feina d’estiu amb això”, assegura Torres, que reconeix sentir “una mescla d’estrès, il·lusió i ganes de què tot surti bé”.

 

Entre les novetats d’enguany, destaquen les cercaviles pels carrers de la Part Alta, acompanyats del cargol gegant, i una fira d’entitats. També hi haurà el mercat d’artesania, amb una trentena de paradistes; i repetiran l’experiència exitosa dels Sopars del Món, on es podran tastar, al llarg de les quatre nits, menjars senegalesos, paquistanesos, filipins, argentins, paraguaians, etc. “L’any passat, la primera nit, en tan sols trenta minuts, ens vam quedar sense tiquets per als sopars”, rememora Torres. Pel que fa a la proposta musical, un dels plats forts de la iMAGInada des dels seus inicis, compta amb grups emergents com els valencians Mafalda, amb el reggae i l’ska dels Cultrum, el rap dels Fetitxe 13 i amb la selecció musical variada de DJ Panko, exintegrant d’Ojos de Brujo, Djeila, La Risspect Crew i DJ OGT, entre d’altres. Un dels darrers actes de la iMAGInada se celebrarà la nit de diumenge, quan se subhastaran els grafitis que al llarg dels quatre dies pintaran diferents artistes al Camp de Mart.

 

Torres reivindica, sobretot, el caràcter “social” de la iMAGInada. És a dir, a la superfície hi trobem el seu caràcter lúdic, festiu, i si explorem més endins, topem amb la proposta d’alternatives a un sistema socioeconòmic que no els convenç. L’Espai Fòrum n’és l’exemple més clar, amb xerrades sobre festes autogestionades—hi participaran representants de l’Associació de Veïns de la Floresta i l’Ateneu Popular 9barris—, educació i intel·ligència emocional, i sobirania energètica i alimentària; però també és significativa, en aquest sentit, la Petita iMAGInada, dedicada als més menuts, i en el marc de la qual s’organitzen activitats com un taller de reciclatge. Poden consultar el programa sencer de la iMAGInada—que avui arrenca—, al seu lloc web. El cargol segueix avançant i madurant.

 

cartell

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here