25.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

Deu apunts previs a Santa Tecla

La regidora de Cultura, Begoña Floria, fa un 'selfie' amb els periodistes després de la presentació dels actes de Santa Tecla (foto: Ajuntament de Tarragona)
La regidora de Cultura, Begoña Floria, fa un ‘selfie’ amb els periodistes després de la presentació dels actes de Santa Tecla (foto: Ajuntament de Tarragona)

Una barreja ràpida d’impressions i comentaris personals al programa de festes de Santa Tecla 2014:

1.- El pitjor de Santa Tecla serà la bastida del pla de la Seu. Perquè és un nyap desmesurat i perquè fa malbé un espai únic de la ciutat i de la festa. Aquesta estructura mastodòntica obliga, com ja se sap des de fa temps, a canviar la ubicació d’alguns elements del Seguici Popular en el moment culminant de la Tecla, l’entrada del Braç a la Catedral el vespre del 23 de setembre. Els tècnics de Cultura i Festes estan ultimant una proposta -encara no definitiva- que sorprendrà molt. I crec que agradarà.

 

2.- El millor de Santa Tecla serà la part tradicional. N’hi ha molts, de motius: l’estrena d’un nou element (el Griu) que entra a formar part del Seguici Popular; la Mostra de Folklore Viu amb nanos vinguts d’arreu del país per celebrar els 50 anys dels Nanos Pescadors; les tres parelles noves de Nanos Petits i els aniversaris que recorden els 30 anys de recuperació del Ball de Gitanes i els 25 del Ball de Pastorets; són alguns dels fets que cal subratllar del programa de festes.

 

3.- Dames i Vells mereixen un apunt diferenciat. Els 500 anys de la primera referència documentada d’aquest ball ja s’han començat a celebrar amb la publicació d’un llibre, seguiran amb un musical substituint el carrer per l’escenari del Metropol i culminaran amb un congrés internacional de Balls Parlats a la URV. En aquest context, la designació d’Oriol Grau com a Perpeturador de les Festes és tot un encert.

 

4.- Els castells també reclamen un apunt tecler propi. L’estat de forma de les colles és envejable i el duel entre la Jove i els Xiquets de Tarragona promet, i molt. La diada del primer diumenge pot ser de traca i mocador amb la visita de Vilafranca i la Vella de Valls. La del dia de Santa Tecla aspira a seguir les passes de la històrica exhibició de Sant Magí. I la del dia de la Mercè culminarà amb la tradició de la baixada dels pilars caminant. Llavors només faltaran 10 dies per a la cita doble del Concurs. Cinc jornades castellers úniques en tres setmanes. Tarragona, capital castellera.

 

5.- La part musical de la Tecla manté l’estructura dels últims anys i canvia, això sí, els noms dels protagonistes. Dos grans espectacles de pagament, un a la TAP (Malú) i un altre al Camp de Mart (Silvia Pérez Cruz); dos concerts gratuïts a la plaça de la Font (Txarango i els Pets); i les actuacions de la gent de casa al Metropol i la Capsa de Música. Es confirma la desaparició de noms de l’escena més alternativa o independent (aquí es noten les retallades).

 

6.- Pel que fa a la resta d’espectacles, es consolida l’espai de Circ a la plaça Verdaguer, aquesta vegada amb dues propostes (Paco Enlaluna i Pepa Plana), mentre el teatre es deixa en mans de la iniciativa privada: Sala Trono i El Magatzem. Enmig d’una certa continuïtat, destaca la fusió de dos projectes en el nou Rotet de Santa Teca, que omplirà d’activitats tres dies i nits -malgrat la bastida- el Pla de la Seu, espai fins ara poc aprofitat per festes.

 

7.- La gastronomia i la solidaritat seguiran marcant, un any més, altres tipus d’actes teclers. En el primer àmbit, es mantenen les propostes d’anys anteriors. Pel que fa a la Tecla més solidària, paga la pena remarcar el desè aniversari de la Marató de donació de sang (iniciativa pionera) i la novetat del projecte ‘Tarragona-Tecla-Síria’.

 

8.- L’exrector Francesc Xavier Grau serà enguany el Pregoner de les Festes. No discutiré aquí els mèrits que ha fet Grau per tenir l’honor de protagonitzar l’acte més institucional i protocol·lari de les festes. Ara bé, resulta incomprensible que l’alcaldia designi dos anys consecutius exrectors de la universitat de Tarragona com a pregoners. Després de l’elecció de Joan Martí i Castell, el 2013, enguany tocava nomenar una persona amb un altre perfil.

 

9.- La Tecla a la xarxa evoluciona molt ràpid i molt bé. Serà divertit veure el ‘selfie’ tecler més multitudinari programat per al dia 10. I reconforta comprovar que a l’àrea de Cultura i Festes, els tècnics se les empesquen totes per estar a l’última a les xarxes socials, especialment Twitter i Instagram, i no deixar de prendre iniciatives que col·loquen les festes de Tarragona en plena era tecnològica. Aquest àmbit és el que més i millor ha evolucionat en els darrers anys.

 

10.- Acabo amb la numeritis de polítics i periodistes. Cada any s’explica allò que han augmentat el nombre d’activitats… Aquest any, més de 500 actes, davant dels 430 de l’any passat. Hi participen 146 entitats, vuit més que en l’última edició. El cas de la Tecla, que s’arrossega des de fa molts anys, s’ha estès a altres esdeveniments, com Tarraco Viva.  Sembla que només importa augmentar el nombre d’activitats (a glòria del polític i satisfacció del periodista). La ciutat s’hauria de preguntar què passa a partir del 25 de setembre.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

  1. No sé perquè 500 actes. Crec que amb 50 faríem; en tot cas es podrien desplaçar unes activitats
    als barris de ponent, per fer-los més participatius, i deixar descansar la Tarragona medieval.
    Tampoc he entès mai la durada, 10/12 dies, de les festes. Això és una exageració.
    Salutacions

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here