28.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, agost 14, 2022

Una Jove sobradament preparada

5 de 9 de la Jove de Tarragona a Sant Fèlix: (foto: Laia Díaz)
5 de 9 de la Jove de Tarragona a Sant Fèlix: (foto: Laia Díaz)

Entro a la plaça de la Vila pel carrer de Sant Joan i el primer que veig són els companys de La Xarxa (amb Quico Domènech i Carles Cortés) dalt d’una gran bastida, encetant la retransmissió en directe per televisió de la Diada de Sant Fèlix. Sana enveja. De seguida em ve al cap el record de les excel·lents retransmissions que Tarragona Ràdio hi havia fet uns anys enrere amb un equip de ‘gamma extra’: Jordi Suriñach, Raquel Sans, Cinta Olivan, Jordi Crespo i Jordi Andreu, els impulsors ara del més que recomanable cdecastells.

 

Avançant cap al mig de la plaça, la segona imatge que retinc és la del balcó de l’ajuntament de Vilafranca. Després de comprovar-hi amb una ullada la presència dels alcaldes Ballesteros, Batet i Regull, i del conseller de Cultura Ferran Mascarell (Quin ridícul amb la seva piulada!), em sorprén veure-hi -també amb americana, com el conseller- el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, qui per molts serà sempre el ‘Mikimoto’ de la ràdio. Un regidor vilafranquí em confirmarà a la tarda que l’han convidat, precisament, amb motiu de la commemoració del 1714.

 

El sobiranisme pren possessió del balcó de l’ajuntament, aquest any encara de manera més potent que en edicions anteriors. A mitja actuació hi apareix la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell. Majoria d’estelades als balcons de la plaça. Crits d’independència entre el públic i a la balconada consistorial, amb l’única excepció de l’alcalde de Tarragona. (Per cert, cal aplaudir la seva presència a Vilafranca i El Catllar -la setmana anterior- donant suport a la Jove)

 

La Jove de Tarragona aixeca el pilar de vuit amb folre i manilles a la plaça de la Vila
La Jove de Tarragona aixeca el pilar de vuit amb folre i manilles a la plaça de la Vila

Més enllà d’aquests detalls colaterials, Sant Fèlix 2014 ofereix una actuació dels liles excel·lent, sòlida, brillant -no ho oblidem: la millor de la seva història!!!- amb uns castells solvents i segurs, gairebé impecables, i tan sols enfosquida una mica per un pilar de vuit amb folre i manilles que no es pot descarregar. Sensació de veure a plaça una Jove de Tarragona sobradament preparada per afrontar nous reptes, després de l’exhibició del vuitè 5 de 9 consecutiu descarregat, el 9 de 8 i el 3 de 9.

 

La Jove ha tornat a Sant Fèlix per la porta gran, amb un mar de camises i tres construccions de gamma extra. Era la tercera vegada que hi actuaven i van complir amb les expectatives. La caiguda, però, del pilar després de l’aleta va deixar un regust agredolç i això es va notar a la plaça, amb una celebració moderada dels liles, tot i que havien assolit la millor actuació dels seus 35 anys de trajectòria.

 

No hi ha motius per lamentar-se. Han de celebrar com es mereix una exhibició de primeríssima categoria i en una plaça tan exigent com la de Vilafranca. Arribats a aquest punt de la temporada, a la Jove li toca completar el pilar de vuit i portar a plaça altres castells de gamma extra. Se’ls veu solvents. Ho comprovarem a les actuacions del 14 i 23 de setembre i del 5 d’octubre.

 

Els tarragonins també es mereixen una felicitació per l’agilitat en la construcció dels seus castells després de la Vella, cosa que beneficia el ritme de l’espectacle. Quan s’està a plaça i escoltes al teu voltant persones que no són aficionades als castells o que, fins i tot, els veuen per primera vegada, s’entén la importància de no allargar les diades en excés. El retard en el seu inici no va ser un bon exemple.

 

De l’actuació de les altres tres colles, no m’hi estendré perquè hi ha periodistes i castellers molts més qualificats per fer-ne comentaris i crítiques en altres mitjans de comunicació. En destaco aquesta anàlisi en sis punts que signa Jordi Suriñach. A títol personal, em quedo amb el 4 de 9 net de la Joves (actuació im-pres-sio-nant), i el pilar de 8 completat pels Castellers de Vilafranca i amb la sensació que els verds continuen per davant de la resta de colles, però que les distàncies s’escurcen.

 

Acabada l’actuació, Sant Fèlix 2014 deixa altres petits plaers, com compartir un dinar de Festa Major a les 5 de la tarda acompanyat de vilafranquins, tarragonins i una vila-realenca (País Valencià). Més tard, una representació al carrer del Ball dels Malcasats (entre el públic, Oriol Grau i Fermí Fernández) i la Processó (ritual i ambient molt similars als de Tarragona) i una imatge de comiat: les dues estelades penjades a la façana de la Basílica de Santa Maria. Inimaginable al pla de la Seu.

Fins al proper Sant Fèlix!!!

 

(La foto que obre aquest article és de la periodista tarragonina, Laia Díaz, autora del blog Històries d’una càmera)

L'església de Santa Maria, de Vilafranca, amb  Sant Fèlix a la porta a punt de començar la Processó
L’església de Santa Maria, de Vilafranca, amb Sant Fèlix a la porta a punt de començar la Processó
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here