Advertisement Advertisement
Carregant ...

Una història centenària que tot just comença

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

L'exposició està situada al vestíbul del Teatre Tarragona.

L’exposició està situada al vestíbul del Teatre Tarragona.

L’any 1764 el monjo Antoine Dupuy va enllestir, a la farmàcia de la Grande Chartreuse, el primer chartreuse verd de la història. Dupuy es basà en el manuscrit que conté la recepta de l’anomenat elixir de la llarga vida, que el Mariscal d’Estrées va cedir, el 1605, als cartoixans parisencs de Vauvert. Després d’un segle d’investigació, els frares assolien la seva composició final, que emana de 130 plantes diferents, i que encara avui dia és desconeguda per a la majoria de mortals.

 

Si s’apropen aquests dies—fins al 23 de setembre—a l’estand de les festes, situat al vestíbul del Teatre Tarragona, toparan amb una sèrie de plafons, col·locats de forma simètrica, que commemoren l’efemèride. Es tracta de l’exposició “250 anys del Chartreuse verd, una història que acaba de començar!”. Sé que la majoria estan obcecats a trobar una samarreta de les festes a l’estand, però atansin-se uns minuts a la mostra. Podran descobrir-hi l’origen del nom i del color chartreuse, la història del licor verd i la seva relació amb Tarragona—fou produït a la ciutat entre els anys 1903 i 1989—i l’existència a París d’un grup d’incondicionals del chartreuse, el Club des Fous de Chartreuse, entre d’altres.

L’exposició romandrà al vestíbul del  Teatre Tarragona fins al 23 de setembre

 

La mixologia és un dels aspectes més curiosos que s’hi tracta. El 1860, el bàrman Harry Johnson, autor del primer manual de còctels, aprofita el licor verd a Le bijou, una combinació amb ginebra, chartreuse i vermut roig. També es fa referència als còctels Brandy Daisy, el Last World, el Tip’n Top, el Chartreuse Expérience, el Chartreus’ito, el Chartreuse tonic… L’exposició inclou, fins i tot, la recepta del The Royal Tribute Cocktail, que es va produir especialment per a la boda de Guillem d’Anglaterra i Catherine Middleton, i que incorpora ginebra Bombay Sapphire, martini roig, marrasquino, xampany i chartreuse.

 

L’exposició també aporta dades de la comercialització del licor, i algunes curiositats al respecte. Per exemple, sabien que el bar que ven més chartreuse del món es troba a Melbourne? Es diu The Croft Institute, i ven la mastodòntica xifra de 900 litres de chartreuse verd a l’any. Això vol dir que al bar australià venen 400 litres més que a tot el continent africà (500 litres/any). A Europa es comercialitzen 276.500 litres i a Amèrica del Nord uns 112.000 litres.

 

Com calia esperar, tampoc no hi podien faltar els Tarantino, Hitchcock, Fitzgerald i ZZ Top, que mencionen el chartreuse en les seves obres literàries, musicals o cinematogràfiques, i que, per cert, apareixen, juntament amb d’altres autors, a l’article Elixir de cultura, que publiquem al número 7 de la revista Fet a Tarragona.

 

La mostra, com dèiem, s’emmarca en la celebració del 250è aniversari del primer chartreuse verd, per a la qual Chartreuse ha organitzat també activitats com un taller de preparació i degustació de còctels, els dies 18 i 19 de setembre, a les 20h, al Patronat de Turisme; i un brindis popular, que es durà a terme el 21 de setembre a les 12:30h davant del Teatre Tarragona, amb tots els tarragonins que es vesteixin de color verd. Com bé diu el subtítol de l’exposició, des d’una perspectiva optimista, es tracta d’una història—la del chartreuse—que tot just comença. 

Plafó sobre la relació del Chartreuse amb les festes de Santa Tecla.

Plafó sobre la relació del Chartreuse amb les festes de Santa Tecla.


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *