13.3 C
Província de Tarragona
Dijous, febrer 22, 2024

Visions personals de Barraques Tarragona

Ahir a la tarda encara s'estaven enllestint alguns detalls.
Ahir a la tarda encara s’estaven enllestint els últims detalls.

 

Recordo perfectament la primera nit que vaig trepitjar Barraques Tarragonaque enguany s’organitza els dies 18, 19 i 20 de setembre—. Era l’any 2007, i el meu amic Marcel Biosca i jo teníem unes ganes boges de sentir en directe els Habeas Corpus, amb el seu estil hardcore, de lletres punyents que alimentaven les nostres incipients inquietuds polítiques. Un parell de mesos abans havíem lamentat la suspensió d’un concert dels madrilenys i de La Gossa Sorda a El Morell, segons argüien els organitzadors, per problemes econòmics.

 

Aquella Santa Tecla, tanmateix, vam acabar gaudint de totes dues formacions, perquè La Gossa Sorda va actuar a l’indeleble Reggae & Ska Splash Festival, que aleshores se celebrava al Parc de les Granotes—després es va traslladar als jardins del Camp de Mart—, i que els amants dels sons jamaicans tant trobem a faltar. Per cert, els Habeas Corpus compartien cartell en la segona edició de Barraques Tarragona amb els Pepet i Marieta, que en els darrers anys han assolit molta popularitat, i als quals vam custodiar la furgoneta, estacionada en ple passeig de les Palmeres, mentre recollien els instruments—a petició expressa del cantant, que ens devia veure cara de bons jans.

 

L'escenari de Barraques va presenciar ahir l'actuació de Fetitxe 13, Relamido's i Extracto de Lúpulo.
L’escenari de Barraques Tarragona va acollir ahir les actuacions de Fetitxe 13, Relamido’s i Extracto de Lúpulo.

Barraques ha anat cobrint la quota de música jamaicana que ja no omple el Reggae & Ska Splash amb la presència de grups de l’escena skatalítica catalana com els The Cabrians, el passat 2013, o Mr. Freak Ska, que actua aquest divendres 19 de setembre a la nit; i també amb els clàssics vinils de punxadiscos com els Ganja Nights o la sound system de La Risspect Crew. Crec que no és agosarat afirmar que Barraques és un dels projectes consolidats que actualment salva els mobles de la programació musical alternativa i gratuïta de les festes. En el meu cas, s’ha convertit en una de les cites ineludibles de la Festa Major, juntament amb els actes tradicionals.

 

Malgrat el caràcter autogestionat de la festa, que demostra coherència, però que també dificulta, en sentit pràctic, que el cartell es basteixi de patums—a diferència del que succeeix a Reus, amb un model de gestió diferent—, hi hem pogut veure bandes catalanes de referència. El 2011, per exemple, un any després del seu retorn als escenaris, Brams hi presentava el disc Oferta de diàleg (2011). També vingueren, els anys 2006 i 2013, Pirat’s Sound Sistema; i el 2011 els Xeic!, de les Terres de l’Ebre, que ara han guanyat molts adeptes amb el fenòmen viral del videoclip “Tornarem”. Parlant de l’Ebre, l’any passat vaig descobrir als meus amics, en una barraca, el licor de crema d’arròs, anomenat Segadors del Delta, que produeixen des de la Cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre, i que és una delícia!!

 

La música tarragonina també ha tingut pes en el cartell de Barraques, edició rere edició: uns encara desconeguts Bongo Botrako, el 2008; el punk dels incansables Extracto de Lúpulo, que van actuar-hi anit, i que l’any vinent es prenen un merescut descans; el compromís de la cançó de Josep Romeu; l’ska dels vallencs Maitip’s; i l’energia dels joveníssims Relamido’s, que també van tocar-hi ahir, entre d’altres. El Concurs de grups Barraques Tarragona, que enguany s’organitza per segona ocasió, també és una oportunitat per als grups emergents de les nostres comarques que volen donar-se a conèixer i agafar rodatge.

 

Enguany em ve molt de gust tornar a passejar-hi. Qui va dir que el rap en català no tenia flow? Prejudicis! Dissabte 20 de setembre a la nit ho demostrarà el rap dels At Versaris, farcit de crítica social i intertextualitat. Agradarà o no el contingut ideològic de les seves lletres, però és innegable que Pau Llonch, Rodrigo Laviña i Joan Riera (DJ Singular) porten el ritme a les venes, i transmeten nervi dalt de l’escenari. Els acompanyaran La Gran Orquestra Republicana, mentre que aquest divendres 19 de setembre serà el torn d’Eina.

 

Tot i el predomini de la música en els records nocturns que es plasmen en aquest text, les Barraques són un autèntic microcosmos dins de la Festa Major, i incorporen també actes per als més menuts, com la xocolatada i el contacontes que amenitzaran la tarda del divendres 19 de setembre, a les sis de la tarda i a dos quarts de vuit del vespre, respectivament; i l’activitat itinerant de ball que organitza el 20 de setembre Tarragona Swing. A més a més, cada any s’acorda una temàtica reivindicativa, que marca en certa mesura l’estètica de les barraques dels diferents col·lectius que hi col·laboren. Per exemple, l’any passat tractava sobre “el casino del capitalisme, on sempre guanya la banca”, i en aquesta ocasió gira al voltant del lema “Decidim desobeir”.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here