28.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, agost 14, 2022

El llegat de Minerva

20140715_fet_cambra_001
El president de la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona és l’arquitecte Agustí Pujol

En la mitologia romana, Minerva era la deessa de les ciències i la saviesa. A la Tàrraco de l’Imperi fou també objecte de culte, com ho demostra un bust de marbre amb la seva imatge que va quedar sepultat, amb el pas dels segles, a l’inici –pel cantó mar– de l’actual carrer Méndez Núñez.

 

El 1883, en plena recuperació de la ciutat després de la destrucció patida pel setge francès del 1811 i l’ocupació posterior, Eduard Bridgman, un industrial tarragoní d’origen anglès, va encarregar a l’arquitecte Ramon Salas i Ricomà la construcció d’un palauet en aquesta zona. I quan es van fer les excavacions per posar-hi els fonaments, la recreació de la deessa va tornar a la vida.

 

Des de llavors, aquest edifici, protegit com a Bé Cultural d’Interès Local pel seu valor patrimonial, és conegut amb el nom de Casa Minerva. El bust original roman a l’actual residència familiar dels Bridgman a Madrid, però dins de l’immoble encara se’n pot veure una còpia. Aquest és un dels tresors amagats de la seu de la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona, una entitat que commemora enguany el centenari (1914-2014) amb l’objectiu afegit d’obrir-se a la ciutat i tornar a ser un “partícip actiu” de la societat civil.

 

Així ho explica el seu president, Agustí Pujol Niubó, que també està vinculat a la història de la Casa Minerva. La Cambra de la Propietat va comprar l’edifici l’1 de febrer de 1936. Després de patir bombardejos durant la Guerra Civil i una reforma de la façana, que encara conserva un escut franquista amb el blasó de Tarragona, el seu germà, Antoni, va dirigir entre 1977 i 1979 el projecte de reconstrucció de tot l’immoble, seguint les primeres directrius de Salas i Ricomà.

(…)

Aquest és un fragment del reportatge que publiquem a la revista FET a TARRAGONA dedicat al centenari de la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona i la seva seu, al carrer de Méndez Núñez. La revista la podeu trobar als quioscos i llibreries de la ciutat i inclou de regal el DVD ‘El somni de Pau Casals’ sobre la història del Concurs de Castells de Tarragona.

 

Us convidem a fer-vos-en subscriptors per només 30€ l’any i rebreu la publicació bimestral còmodament a casa. Podeu complimentar la subscripció clicant aquí. La nostra és una aposta pel periodisme tarragoní reflexiu i de qualitat.

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here