29.7 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

Els canvis en el premi Pin i Soler

Jordi de Manuel (el segon per la dreta) fou l'últim guanyador del premi Pin i Soler de novel·la, el passat 2013.
Jordi de Manuel (el segon per la dreta) fou l’últim guanyador del premi Pin i Soler de novel·la, el passat 2013.

 

El passat mes de maig, després que el jurat declarés desert el XXIV premi ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler, un lector del Fet a Tarragona qüestionava, en un comentari, el fons i la forma d’aquesta decisió. Tot i que havien optat al reconeixement un total de 93 obres, el jurat no va incloure cap mena d’argumentació detallada en l’acta del veredicte, on s’especificava, això sí, la falta d’assentiment comú. La regidora de Cultura, Begoña Floria, es va limitar a assegurar—tal com va publicar Carina Filella al diari El Punt Avui (18/V/14)— que els membres del jurat no havien arribat al consens necessari (avalat per majoria simple) per determinar un guanyador. Floria descartava també que les obres presentades haguessin estat, en línies generals, de poca qualitat literària. Val a dir també que no era la primera edició que aquest premi es quedava sense guanyador, ja que aquesta situació ja s’havia viscut els anys 1997, 2003 i 2004.

 

Segons confirmen fonts municipals, després de l’elevada participació i de la falta d’assentiment comú del jurat “es va obrir un període de reflexió” per analitzar la situació actual del certamen. L’Ajuntament ha coordinat dues reunions, celebrades als mesos de juliol i octubre, amb persones i entitats de la ciutat relacionades amb el món de la literatura per valorar punts forts i febles del premi; una reunió amb els membres del jurat; i una entrevista amb representants de Columna Edicions, que s’ocupava d’editar l’obra guardonada.

 

Després d’aquest exercici introspectiu l’organització ha acordat prendre un seguit de mesures. En primer lloc, després de valorar “diferents possibilitats”, l’organització ha decidit canviar d’editorial i apostar per Angle Editorial, que, segons fonts municipals, compta amb “una col·lecció de narrativa de prestigi”, i que “es compromet en conveni a proposar un pla anual de comunicació” de l’obra guardonada. D’aquesta forma des de l’organització es vol garantir una major difusió de les novel·les premiades, ja que un dels greuges que s’havia detectat, darrerament, era la poca repercussió ciutadana del guardó, malgrat la seva elevada dotació econòmica, valorada en 21.000 euros. Fonts del consistori també afirmen que Angle Editorial “és una editorial seriosa, amb una bona distribució de llibres”, i que el fet que no s’ocupin de cap altre “premi de novel·la important” garantirà un grau de compromís amb el certamen.

 

Un altre dels canvis que s’han introduït ha estat la renovació parcial del jurat, que en la XXV edició del Pin i Soler estarà constuït per les següents persones: Maria Lluïsa Amorós, Margarida Aritzeta, Pere Guixà, Jordi Llavina, Bernat Puigtobella, a més del representant d’Òmnium Cultural, en qualitat de secretari. Reconeixen, des del consistori, que la falta d’explicacions en la darrera edició havia “posat en entredit els criteris d’aquest jurat segons una part de l’opinió pública”. 

 

Les bases del premi també han sofert modificacions puntuals, com per exemple la supressió de la referència a l’edició castellana de la novel·la guardonada, que “era de molt difícil compliment”, segons fonts municipals. De fet, aquesta promesa s’ha materialitzat tan sols dues vegades, en les obres guanyadores de Gerard Guix (2010) i Berta Noy (2011-2012), i en aquests casos no es dugué a terme amb l’editorial que s’anunciava a les bases, que era Destino. Per altra banda, els 21.000 euros no seran considerats un avenç de drets d’autor, fet que millora les condicions econòmiques per al potencial guanyador del Pin i Soler.

 

El canvi d’editorial, la insistència en un pla comunicatiu, la reestructuració del jurat i les modificacions d’alguns punts de les bases del certamen haurien de garantir una gestió més exitosa del XXV premi Pin i Soler, que tots desitgem que aquesta propera edició no quedi desert.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here