14.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Companys i el procés sobiranista

Ricard Lahoz, en un moment del parlament davant l’estàtua de Lluís Companys, al costat de membres de la Comissió i de l’Ajuntament (Fotografia: Albert Ollés).

“Companys estaria satisfet que forces polítiques molt diferents hagin mantingut, fins ara, una estratègia unitària. Una estratègia que ha estat útil i positiva. Útil perquè ha situat el dret a decidir al centre del debat, un tema que fins fa pocs anys estava fora de l’agenda política i social i de la vida quotidiana dels ciutadans. Una estratègia positiva que ha permès configurar una àmplia mobilització ciutadana com no s’havia vist mai, amb tres anys consecutius i unes xifres de participació úniques a Europa”.

 

Aquesta és una de les referències a l’actualitat política que el periodista Ricard Lahoz, director de la revista FET a TARRAGONA, ha fet aquest dimecres en l’acte de commemoració de l’afusellament de Lluís Companys. En el seu parlament s’ha recordat la mort del president de Catalunya a mans de l’exèrcit franquista ara fa 74 anys i els Fets d’Octubre de 1934 que van suposar la proclamació de l’Estat Català per part del propi Companys.

 

Segons el periodista,  “Companys hauria arribat fins a l’últim alè per celebrar la consulta del 9 de novembre i, si no és possible fer-la amb totes les garanties democràtiques del moment, hauria buscat el mecanisme de consens perquè el poble de Catalunya acabés decidint lliurement el seu propi destí. Companys es posaria al capdavant dels que condemnen l’actitud obstruccionista i antidemocràtica del govern espanyol i de les institucions de l’Estat i faria arribar la protesta a totes les instàncies polítiques i judicials en el marc de la Unió Europea”.

 

El director del FET va acabar el seu parlament assegurant que el repte actual “és molt complicat i els obstacles són enormes” i afegint: “Estem carregats de raons per tirar endavant la voluntat de votar, de decidir democràticament a les urnes el nostre futur com a poble. Les mirades del món continuen pendents del que passarà a Catalunya el 9-N i en els propers mesos”. Les últimes paraules del discurs van tenir una càrrega emotiva: “És l’hora de la unitat. L’hora de votar i decidir. És una qüestió de dignitat. I Companys ens agrairà la nostra perseverança”.

 

L’acte, com és tradicional, el va convocar la Comissió Lluís Companys de Tarragona, formada per partits polítics, sindicats i entitats. Al monument al president van fer la seva ofrena de flors l’Ajuntament, CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, UGT, CC.OO., Sindicat de Pagesos, Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana.

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here