25.2 C
Província de Tarragona
Dissabte, abril 13, 2024

Cooperativisme d’abans i d’ara

Una de les sales principals de l'edifici ce la Cooperativa Obrera (foto: DAVID OLIETE)
Una de les sales principals de l’edifici ce la Cooperativa Obrera, on es reuneix la junta de l’entitat (foto: DAVID OLIETE)

Des del 1919. Aviat farà cent anys que l’edifici de la Cooperativa Obrera s’aixeca entre les cantonades dels carrers Fortuny i Redding. És la imatge de l’esforç col·lectiu. El resultat dels somnis d’un grup d’obrers, menestrals i artesans que a principis del segle XX es van unir amb l’aspiració d’un futur millor. L’entitat va néixer com una cooperativa de consum, i amb els anys ha esdevingut un centre cultural. Avui en dia és una de les entitats més antigues de Tarragona.

 

“Pensa que tot això abans era un únic espai. En aquesta banda de l’escala hi havia el cafè, i a l’altra, la sala de festes”. Els ulls s’alcen per mirar al sostre, fet de volta catalana. És alt, molt alt. I la continuïtat de les voltes de maó vermell es fa evident per les escletxes dels envans, que no arriben fins dalt de tot. Ana Santos és vocal de la Junta de la Cooperativa Obrera Tarraconense. A la mà hi porta un reguitzell de claus i ens va obrint, una per una, les portes dels diferents despatxos i recambrons en què s’ha compartimentat aquell gran espai. Ella i el vicepresident, Emili Guillemat, ens fan de cicerones per les entranyes d’aquesta casa centenària.

 

“Aquest és el despatx on es reuneix la Junta”, i ens deixa entrar a la sala que dóna a la tribuna semicircular de l’edifici, just a la confluència dels carrers Fortuny i Reding. Fa una certa olor de resclosit, de papers vells, de sales poc ventilades i de molts anys d’història acumulats. En un altre recambró, que comunica amb el vestíbul, ens ensenya una pila d’arxivadors i caixes i més caixes. “Aquest és l’arxiu, una autèntica mina per als estudiosos. S’hi guarden tots els papers de la casa”. Papers que es remunten al 1904. Fa 110 anys. Va ser llavors quan un grup de 29 homenots van emprendre l’aventura de constituir una cooperativa de consum a Tarragona. L’objectiu era poder vendre productes de primera necessitat a un preu assequible per a les classes treballadores. Prescindir dels intermediaris. Eren anys durs. El 1902 hi havia hagut una vaga general i l’escalada de preus era constant. Tarragona era encara una ciutat petita, de 23.000 habitants, que havia anat perdent població en els darrers anys. En feia prop de 50 que s’havien constituït les primeres cooperatives de consum a Catalunya, i ells van seguir el seu exemple.

(…)

Aquest és un fragment del reportatge sobre la història de la Cooperativa Obrera que publiquem al número 9 de la revista FET a TARRAGONA. La revista la podeu trobar als quioscos i llibreries de la ciutat i inclou de regal el calendari de paret 2015.

 

Si us en feu subscriptors, rebreu les revistes còmodament a casa i podreu gaudir dels avantatges per participar en el sorteig d’entrades per a espectacles o les activitats culturals que organitzem des del FET. Podeu complimentar la subscripció clicant aquí.

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here