18.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Voreres impossibles d’utilitzar

Vorera estreta i en mal estat del carrer Pau del Protectorat, un cul-de-sac per als vehicles
Vorera estreta i en mal estat del carrer Pau del Protectorat, un cul-de-sac per als vehicles, al costat del Palau de Congressos

A finals del passat mes d’octubre signava al Diari de Tarragona l’article ‘Voreres inservibles’ dins de la secció ‘Tarragoninament’ que es publica cada diumenge. En aquell article analitzava i criticava l’aspecte de moltes voreres de la Part Baixa de la ciutat, en carrers que van des de la zona del Mercat fins al carrer Reial. Aquest és un fragment del text publicat fa tres mesos:

 

Si jo visqués al carrer d’en Cervantes, entre Lleida i Unió, o en la seva continuació de Martí d’Ardenya, sentiria una sana enveja dels meus veïns dels carrers de l’entorn. Recordaria com fa uns anys, quan hi havia molta més alegria econòmica, l’ajuntament va remodelar els trams més propers al Mercat dels carrers Governador González i Reding -amb una solució per afavorir el pas de vianants- i va eixamplar les voreres i reduir els carrils d’aparcament a Gasòmetre, Soler, Fortuny, Caputxins, Sevilla, August, Adrià i altres vies del centre urbà.

 

Però Cervantes es va quedar al marge de l’operació renove. L’anterior govern municipal de CiU i PP va estudiar un projecte per millorar l’entorn i l’accés al Fòrum de la Colònia des d’aquest carrer, però finalment es va desar en un calaix i això va acabar de sentenciar l’actual estat de deixadesa d’unes voreres estretes i plenes de clots, que se sumen a les crítiques dels veïns per temes de brutícia i incivisme i que també afecten els altres carrers del voltant.

 

Aspecte del carrer Pons d'Icart: les voreres no són aptes per a persones amb mobilitat reduïda
Aspecte del carrer Pons d’Icart: les voreres no són aptes per a persones amb mobilitat reduïda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La passejada per voreres impossibles d’utilitzar amb normalitat s’estén com una taca d’oli si anem cap al Palau de Congressos per dalt o per baix. La situació del carrer Pons d’Icart és lamentable perquè no són útils ni l’espai per a vianants ni l’espai per a vehicles: dues persones no hi poden caminar amb comoditat i dos vehicles no es poden creuar en el tram més pròxim a la Baixada de Toro.

 

Si accedim al Palau a peu des de la part baixa o volem pujar a la Rambla per les escales mecàniques, el panorama encara és més depriment. Hi ha algunes vies com Pau del Protectorat, General Contreras i Santiyan on és millor caminar per l’asfalt. A la mateixa zona, un carrer principal com Apodaca també reclama a crits una renovació.

 

Es plantegen bàsicament dues situacions: la de les voreres i paviment en mal estat i la de les voreres que no compleixen amb una amplada mínima per ser considerades com a tals i que perjudiquen greument persones amb mobilitat reduïda i qualsevol usuari amb carret de la compra, maleta o cotxet de nadons.

 

Caldria una intervenció urgent i directa de l’ajuntament en aquesta àrea per evitar la seva degradació. Al costat de les botigues i les antigues cases senyorials del carrer de la Unió hi ha espais que el passejant evita per incomoditat i recel. Tocant el Palau de Congressos, els carrers presenten un aspecte desolador, inimaginable en un altra ciutat al costat d’un equipament que acostuma a atraure cada any milers de visitants.

(…)

Al cap de tres mesos, llegeixo a l’edició del passat diumenge del Diari de Tarragona que l’ajuntament té previst un pla en aquella zona de la ciutat per ampliar voreres i reduïr carrils de trànsit. Una informació amb imatges virtuals molt boniques, declaracions de la regidora de Comerç, Patrícia Anton i un calendari d’execució que s’allarga fins al 2020.

 

Tot plegat sona a anunci preelectoral, amb poques concrecions i uns terminis que resulten incomprensibles per al ciutadà corrent. Tants anys hem d’esperar per reformar carrers en un estat tan lamentable com Pau del Protectorat, Martí d’Ardenya o Pons d’Icart?  Celebro que el consistori faci cas de les informacions de denúncia i els articles d’opinió del Diari de Tarragona, però també seria desitjable que impulsés accions de millora de la vida ciutadana amb més agilitat i decisió. L’entorn del Palau de Congressos es mereix una mica més de celeritat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. lamentablemet d’acord. Però una mica més avall, al carrer Pau del Protectorat cantonada Anselm Clavé, al costat de l’edifici de l’antiga bodega Casa Gasset, es conserven els únics restes de les voreres amb lloses de pedra Sta. Tecla, com eren abans del maleït panot.
    Cert que poden dificultar la deambulació, però com que per aquest carrer no camina gaire be ningú es podrìen conservar com “patrimoni” de la Tarragona antiga.

    Es veuen bé al Google Maps: https://www.google.es/maps/@41.11055,1.250752,3a,75y,355.2h,79.22t/data=!3m4!1e1!3m2!1sesef9tCKDW1xkWjAZkeW_Q!2e0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here