16.2 C
Província de Tarragona
Dissabte, maig 25, 2024

Disfressa de platí

Assaig d'una de les comparses que participa al Carnaval tarragoní (foto: DAVID OLIETE)
Assaig d’una de les comparses que participa al Carnaval tarragoní (foto: DAVID OLIETE)

Va començar de manera inadvertida l’any 1999 com un aperitiu del concert hivernal d’El Chaval de la Peca a l’envelat de la plaça de la Font. Només quinze anys més tard, la Disfressa d’Or culmina una trajectòria d’èixt i obre una nova etapa com a espectacle icònic del Carnaval de Tarragona. Les comparses preparen l’estrena al nou escenari amb una barreja d’il·lusió i temor.

 

Es diu Francisco Andrés Pérez González, però gairebé ningú li diu així. En el món del Carnaval tothom el coneix com el Quico de Som i Serem, referent d’una de les entitats més veteranes de la festa tarragonina, i recorda perfectament aquella primera edició de la Disfressa d’Or, el concurs a la millor disfressa individual de les comparses: “Sortia una persona de cada grup, sola, saludava i marxava. Crec que per a tothom va sonar la mateixa cançó, la de Samba de Janeiro”. Aquella primera edició casolana i sense pretensions ha evolucionat i ha donat pas a “una producció tècnica que s’acosta a la que pot tenir un concert d’Alejandro Sanz”, en paraules del director artístic de la Disfressa d’Or, Vicenç Cañón. L’envelat provisional de la plaça de la Font sembla ara ridícul davant del potencial de la imponent Tarraco Arena Plaça (TAP), amb un aforament de prop de 5.000 espectadors que no es perdran cap detall gràcies a les dues pantalles gegants que s’ubicaran al costat de l’escenari.

 

La Disfressa d’Or és una proposta fenomenal però potser desconeguda per a molta gent, segurament pel fet que per qüestions d’aforament fins ara ha quedat restringida a la gent de l’entorn del Carnaval. La millor disfressa de cada comparsa, la que normalment coronarà l’endemà la carrossa durant la Rua de l’Artesania, es llueix amb una coreografia acompanyada de ballarins durant uns pocs minuts. Si a alguns la desfilada de dissabte els pot resultar llarga i feixuga, la Disfressa d’Or ofereix unes píndoles concentrades del millor del Carnaval tarragoní: la fantasia dels vestits, l’atreviment en la posada en escena, la imaginació per donar-hi forma i la precisió a l’hora d’executar-ho. El ritme àgil i el gran ambient del públic contribueixen a fer semblar més curta l’hora i escaig que dura la proposta. El trasllat a la TAP modificarà lleugerament l’estructura de l’acte, però promet augmentar-ne l’espectacularitat.

 

Com s’ha passat d’aquella estrena, a la plaça de la Font, al recinte cobert més gran de la demarcació? Senzillament, perquè l’espectacle ha funcionat i ha anat creixent a poc a poc, de la mà d’una dedicació de les comparses més activa i del fervor creixent del públic. De la plaça de la Font es va passar al Teatre Metropol, on l’acte va agafar cos i va incorporar, per exemple, l’espectacle inicial del Rei i la Reina. El vaixell dels somnis de Jujol ràpidament va quedar petit i va donar pas al Refugi 1 del Moll de Costa, obsolet en pocs anys per les millors prestacions que oferia el Recinte Firal del Palau de Congressos. Però el nou aforament de 1.000 persones es va quedar petit, fet que va motivar que les comparses oferissin fins a tres representacions seguides en una única i maratoniana jornada. Tots els esforços eren inútils: molta gent, incondicional, assistia a les tres representacions, mentre que d’altres es barallaven per anar a l’última funció, on hi havia més caliu. Problemes d’aforament a banda, la sensació entre les comparses que l’acte tenia molt més potencial s’anava estenent, fins que enguany, gràcies a la implicació del promotor privat Abril Producciones / Music From Tamarit i la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, s’ha fet finalment el salt endavant.

(…)

Aquest és un fragment de l’article sobre la història de la gala de la Disfressa d’Or del Carnaval tarragoní que publiquem al número 9 del FET a TARRAGONA. La revista la podeu trobar a llibreries i quioscos amb altres reportatges i entrevistes i, de regal, el calendari 2015 de BASF. Si us voleu sumar a la comunitat de subscriptors del FET, només cal clicar aquí i completar les dades per rebre còmodament a casa les vostres revistes.

Jordi Suriñach
Jordi Suriñach
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here