26.4 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 6, 2024

La conferència de Ballesteros, en 10 frases

L'alcalde Ballesteros en la conferència sobre l'estat de la ciutat, que aquest any (per ser electoral) no organitzava el Col·legi de Periodistes (foto: MAURI - Ajuntament de Tarragona)
L’alcalde Ballesteros en la conferència sobre l’estat de la ciutat, que aquest any (per ser electoral) no organitzava el Col·legi de Periodistes (foto: MAURI – Ajuntament de Tarragona)

“La Façana Marítima és un dels grans projectes de Tarragona al qual no renunciem”. Paraules de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros en la seva última conferència sobre l’estat de la ciutat abans de les eleccions. Avui, igual que fa 10, 15 o 20 anys, els polítics locals continuen prometent la remodelació del front marítim. Recorden el projecte de Ricardo Bofill exposat en una carpa a la Rambla? Era la primavera del 2003, unes setmanes abans que Joan Miquel Nadal guanyés l’alcaldia per última vegada. Han passat dotze anys i tot continua igual (inclosa una estació tercermundista) i ara ens prometen un ecoparc on hi ha la plataforma del Miracle, tancada al públic des de fa un any i mig, i al costat d’un Fortí de Sant Jordi abandonat.

 

“La Savinosa haurà de tenir un auditori”. A la primavera de 2007, un Ballesteros debutant com a aspirant a alcalde, prometia que Tarragona tindria una ‘Ciutat de la Música’ amb auditori inclòs a la zona de Llevant, al costat del camp del Nàstic. Vuit anys de gestió municipal no han servit per avançar ni en aquesta proposta ni en donar-li un ús a l’antic preventori que és propietat de la Diputació.

 

“Tenim reptes urbanístics més ambiciosos: acabar d’unir Llevant, Ponent, Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador amb el centre, per cosir una ciutat més cohesionada”. Ballesteros anuncia la construcció d’unes voreres per anar a peu o en bici a través de la N-240 sortint de la rotonda de les avingudes Andorra i Catalunya. Ës una idea a tenir en compte. La resta d’accions anunciades i realitzades (des del camí de la Coma al parc de les Lletres Catalanes) milloren la qualitat de vida dels ciutadans, però no cohesionen la ciutat, que continua clarament fracturada en dos conceptes: ‘ciutat’ i ‘barris’.

 

“Com en el cas del Mercat, del POUM, de l’EOI, del Teatre Tarragona o del pàrquing Jaume I, hem desencallat o completat projectes de ciutat que estaven aturats o morts”. Les paraules de l’alcalde reflecteixen la realitat en part, perquè no sembla que el tema de l’aparcament de la Part Alta sigui un exemple a seguir. A la llista no apareixen altres temes eterns, com el Banc d’Espanya, que esperen alguna cosa més que bones intencions.

 

“Un repte personal: recuperar la Tabacalera i convertir-la en el gran complex cultural de Tarragona”. La primera part de l’afirmació de l’alcalde és una realitat (gestionada en bona part pel govern de Nadal). La segona no passa d’un simple desig, mentre les instal·lacions es continuen deteriorant amb una creixent acumulació de brutícia.

 

“En els propers mesos iniciarem el moviment de terres previ a la urbanització de l’Anella Mediterrània”. En aquest punt encara és més important i prioritària la concreció dels projectes i l’alcalde, de moment, no passa de les paraules i sembla deixar-ho tot en mans del seu optimisme permanent. Em pot la impaciència.

 

“Un tercer eix que hem potenciat a nivell comercial és el de l’entorn del carrer Reial, carrer Unió, Palau de Congressos i EOI”. La frase està transcrita així, literalment, en el discurs enviat als mitjans de comunicació i sembla una broma veient com està aquesta zona de la ciutat amb moltes voreres estretes i impracticables. L’alcalde, afortunadament,  canvia el temps verbal i parla de “s’ha de potenciar” per “l’hem potenciat”.

 

“Hem de reconèixer que no hem estat capaços de completar la reforma administrativa que preteníem”. Una sola autocrìtica en un discurs de 50 minuts. L’assignatura pendent. Un aspecte que Ballesteros limita a la lentitud de la maquinària municipal i que molts considerem com el gran problema que frena el desenvolupament de Tarragona en tots els àmbits: urbanisme, cultura, patrimoni, comerç, turisme, economia…

 

“Algunes de les propostes [Jocs Mediterranis] que han aparegut són preocupants. La ciutat no és un cotxe de fira que pot anar amunt i avall, en funció dels capricis del governant”. Ballesteros assegura que parla en clau d’alcalde, amb la càrrega institucional que això comporta, però aprofita la proximitat electoral per presentar-se com el candidat sòlid, solvent i preparat, amb experiència, en una posició central que ofereix confiança i seguretat als electors davant els altres aspirants. Clara referència a Albert Abelló. La campanya ja ha començat.

 

“Tarragona de primera”. Un eslògan que em recorda passats futbolístics gloriosos. Al llarg de la conferència, l’alcalde insisteix en què en molts aspectes la ciutat ja és de la màxima categoria i que encara pot anar i va a més. “Som de primera”, repeteix en diverses ocasions. I la memòria em trasllada al juny de 2006 quan el Nàstic assoleix a Xerez aquell ascens històric i meravellós. “Ens mereixem una ciutat de primera”, matisa Ballesteros. I aquí sí que hi estic d’acord, perquè això vol dir que encara no hi hem arribat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

3 COMMENTS

 1. Una ciutat no la fan les seves infraestructures sinó el seu projecte, la visó del que vol ser. Les infraestructures hi ajuden i són útils quan saps on vas. Sinó és així, la millor de les idees pot acabar ser un problema, un regal enverinat.
  No veig projectes de ciutat enlloc (segurament és incapacitat meva). A on anem? que ha de ser Tarragona d’aquí 10, 20, 30 anys? de que viuran els nostres fills? a on apostem? a tot? quin paper a de jugar en el territori? continuem barallant-nos amb Reus? sí? què volem liderar? que podem liderar? o continuem sent ciutat per a les franquícies d’altres?
  Trist. Tristesa arreu.
  (Disculpeu)

 2. Aquesta vegada no m’ha agradat l’alcalde. Ni pel contingut de la conferència, sense cap novetat de futur, ni per la seva actitud, llegint tota la estona i sense connectar amb l’auditori ni transmetre cap moment emocional.
  Per altre banda, que tot el futur de la nostra ciutat passi per la organització dels JJMM-2017 es preocupant. Aquest esdeveniment esportiu no dona per tant, ni deixarà el llegat que podria haver estat en altres circumstàncies econòmiques.

 3. Sembla impossible un cúmul tan enorme de despropòsits en una persona que pretén repetir com alcalde i amb experiència en el càrrec.
  La connexió dels barris és un greu problema que jo he intentat posar de relleu varies vagades. Es pateix una situació històrica que va des de la pura especulació fins al desastre imposat en èpoques passades. Com podem evitar els “guethos”?. Com podem fer que els habitants dels barris participin de la vida de la ciutat? Com pot ser possible la comunicació si ciutat vella ,o el propi eixample , no poden suportar el trànsit en vehicle privat? Tenim una ciutat descosida i els estrips es van fer cada vegada més grossos: Tabacalera, Savinosa, pàrquings inexistents, tot està desconnectat i esdevé cada cop més difícil la connexió.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here