Advertisement
18.1 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 6, 2023

Un tarragoní al capdavant de l’Institut de Recerca Biomèdica

Joan Guinovart, director de l'IRB de Barcelona, al pla de la Seu, davant la catedral de Tarragona (foto: DAVID OLIETE)
Joan Guinovart, director de l’IRB de Barcelona, al pla de la Seu, davant la catedral de Tarragona (foto: DAVID OLIETE)

S’identifica amb el profeta Habacuc, i per aquesta raó ens citem sota la seva estàtua, a l’esquerra de la portalada gòtica de la Catedral de Tarragona. Diu d’ell que “és un personatge discret i poc conegut que ha sabut situar-se al costat dels dotze apòstols, el rei David i sant Joan Baptista”.

 

Joan Guinovart i Cirera (1947) també busca el segon pla, tot i que està al cim de la ciència que es desenvolupa a Catalunya en tant que director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB). Aprofitant la trobada al pla de la Seu, ens fa de guia improvisat pel conjunt escultòric de la façana catedralícia i ens confessa que li encanta badar per les paradetes que s’hi instal·len els matins de diumenge. El seu dia a dia és força més estressant: dirigeix un col·lectiu de 23 grups de recerca amb un total de 420 investigadors, el 40 % dels quals són estrangers. S’hi parlen 29 llengües, però l’idioma oficial de l’Institut és l’anglès. El patronat el formen la Generalitat, la Universitat de Barcelona, la Fundació BBVA i dos científics de renom internacional. Hi fan recerca multidisciplinària entre la química, la biologia i la medicina.

 

Quins són els àmbits d’investigació que aborda l’Institut de Recerca Biomèdica?

Tots els grups que fan recerca són molt bons, però, per fer-ho més entenedor, podem dir que tenim tres àrees que són més vistoses: l’àrea de metàstasi (per influència del Dr. Joan Massagué), l’àrea que investiga sobre malalties degeneratives com l’Alzheimer, i una altra on hem aconseguit una gran notorietat, i que és aquella on fem servir la mosca comuna de la fruita o mosca del vinagre com a model per experimentar sobre malalties humanes: treballant amb mosques vas molt més ràpid que, per exemple, si ho fas amb ratolins. L’avenç de les investigacions ens ha permès constatar que la mosca és un magnífic model, i ara som pioners mundials en el seu ús per a la recerca.

Quina és la seva feina a l’IRB?

Jo em dedico a investigar en el camp de les alteracions del sucre. Faig de director de l’Institut i de cap d’un dels 23 grups de recerca. És una situació complexa: dedico la meitat del temps a la direcció i l’altra meitat a portar el meu propi laboratori. 

(…)

Quin paper pot tenir Tarragona a través de la Universitat Rovira i Virgili (URV) en el camp de la ciència?

La URV és una de les millors universitats joves d’Europa, tot i les dificultats que comporta voler destacar i oferir un valor afegit en algun àmbit quan estàs tan a prop de les universitats de Barcelona. Aquí hi ha peces guanyadores, molt valuoses, com l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), que pot contribuir amb les indústries instal·lades al polígon a configurar la millor facultat de Química del sud d’Europa.

(…)

Aquest és un fragment de l’entrevista a Joan Guinovart que publiquem sencera al número 10 del FET a TARRAGONA. La revista la podeu comprar a les llibreries La Capona, La Rambla, Adserà i Cal Matias; als quioscos de la ciutat i també a l’Espai Turisme del carrer Major i a la botiga El Lloro.

Per consolidar aquesta iniciativa de periodisme rigorós i de qualitat us convidem a ser subscriptors de la revista per només 30€ l’any. Cliqueu aquí i gaudiu del FET i de tot un seguit d’avantatges en l’àmbit cultural.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here