18.5 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 21, 2024

La memòria viva

Olga Xirinacs, amb el president de la Diputació, parlant del llibre que analitza la seva extensa obra (foto: Diputació de Tarragona)
Olga Xirinacs, amb el president de la Diputació, parlant del llibre que analitza la seva extensa obra (foto: Diputació de Tarragona)

Sóc Olga Xirinacs i he estat convidada pel diari digital Fet a Tarragona per a una col·laboració insòlita: comentar un llibre que parla de mi però que jo no he escrit. Ho hauré de fer com una història i, si juguem buscant la rima, serà una història de memòria.

 

L’any 2012, una persona interessada en la meva feina d’escriptora va proposar al departament de Cultura de la Diputació organitzar algun acte que recollís el conjunt de la meva obra, ja molt extensa, i en fes un estudi per part d’experts en cada una de les matèries literàries que l’obra general conté. Mai no se n’havia fet cap. Van passar els dies, la cuina literària es va posar en marxa i els experts treballaven amb cura per oferir les suculències que més endavant, descartats simposis o jornades inicials, van aparèixer a primers del 2015 en forma d’un volum publicat per les Edicions de l’Abadia de Montserrat: el llibre baixava a mar des de les excelsituds sagrades, com van ser baixades les taules de la llei mosaica des del cim de la muntanya.

 

Cal dir que aquest llibre va anar precedit en el temps d’un acte de lluïment celebrat al Palau de la Diputació el dia cinc de maig del 2014, quan van parlar els prohoms de la cultura i va ser muntada al pati cobert una esplèndida exposició dels llibres de l’autora en totes les seves versions i formats. Seixanta-vuit llibres, va comptar la periodista Carina Filella. Aquesta mateixa periodista, bona amiga, va titular així un seu article a Presència el dia 1 d’aquest mes de març: “Olga Xirinacs, oblidada”. Donava les raons que molts sabem. Si jo ara he posat aquest títol “Memòria viva”, no ens contradiem pas sinó que ens complementem: totes dues coses són veritat, com hi ha nord i sud, nit i dia.

 

El llibre de què parlo porta per títol “LA LITERATURA D’OLGA XIRINACS – Poesia, narrativa, dietaris.” El professor de la URV Magí Sunyer va ser l’encarregat de la coordinació del llibre i del contacte amb els autors i la institució promotora. L’índex dóna fe del contingut:

1– Presentació del President de la Diputació de Tarragona, senyor Josep Poblet i Tous.

2- Parlament del senyor Francesc Xavier Grau, rector de la Universitat Rovira i Virgili.

3- Per fer comprendre, per fer engrescar, Magí Sunyer: Universitat Rovira i Virgili.

4– Pols d’una glòria adormida. Sobre l’obra poètica d’Olga Xirinacs, Pere Ballart: Universitat Autònoma de Barcelona.

5- Els paisatges en l’obra poètica d’Olga Xirinacs, Eugeni Perea: Doctor en Història Moderna.

6– El viatge real i imaginat en l’obra d’Olga Xirinacs: una lectura, Llorenç Soldevila i Balart: Universitat de Vic.

7- La litúrgia dels dies: els dietaris d’Olga Xirinacs, Anna Esteve: universitat d’Alacant.

8- Olga Xirinacs, una escriptora també dels lectors joves, M. Carme Bernal Creus: Universitat de Vic.

9- Viure i desviure. Un assaig a l’entorn de l’obra Al meu cap una llosa, Virginia Woolf i el final de la vida, Xavier Allué: Psiquiatre.

10- Olga Xirinacs, una obra de combat, Joan Maria Pujals: filòleg per la UB.

11- Relats gòtics d’Olga Xirinacs: un terror exquisit, Margarida Aritzeta: Universitat Rovira i Virgili.

 

A tothom agraeixo la memòria d’aquest llibre que, per la fe dels que hi ha intervingut i que l’han promogut, puc dir que és viva, contenta com estic de poder-lo tenir a les mans.

Olga Xirinacs
Olga Xirinacs
Escriptora
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Felcitacions, Olga. Felicitacions, Tarragona. Només puc dir que en les poques ocasions que hem coincidit Olga i jo, ha estat amabilíssima. La seua obra és difícil d’abastar, quan s’empra gairebé tota una vida en l’escriptura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here