Advertisement Advertisement
22.7 C
Província de Tarragona
Diumenge, octubre 1, 2023

Això dels jocs…

Inici del moviment de terres a l'Anella Mediterrània, el passat 12 de maig (foto: TARRAGONA 2017)
Inici del moviment de terres a l’Anella Mediterrània, el passat 12 de maig (foto: TARRAGONA 2017)

Fa força temps que es parla dels Jocs Mediterranis que s’han de celebrar a Tarragona l’any 2017. A dos anys vista d’aquest esdeveniment esportiu, i amb els ingredients que hi ha sobre la taula, els jocs comencen a ser un tema candent: s’han de fer o no s’han de fer? Podem permetre’ns no fer-los? Podem permetre’ns fer-los? És evident que d’opinions n’hi ha de tots els gustos i colors, però el que sí que hi ha a l’ordre del dia és una manca d’informació sobre el projecte, el rerefons de la candidatura i uns pressupostos que, realment, impressionen.

 

Durant la darrera campanya electoral municipal del maig d’enguany, diversos actors polítics van manifestar-s’hi en contra. D’altres van optar per fer la viu-viu i d’altres per estar-hi, com sempre, a favor. Lícit, tot plegat, però: conseqüents? Perquè mentre es diu si sí o si no, el govern municipal opta per endeutar-se amb La Caixa, i ho fa en una xifra que espanta: 12 M€. I tot això mentre formacions tan diferents com la CUP i Ciutadans, noves al Saló de Plens, coincideixen a oposar-se als jocs.

 

Per acabar-ho d’adobar, la premsa escrita recull diverses coses com que el Gobierno no s’ha compromès a finançar els jocs amb 15 M€, segons el PP local, que potser si no tenim aquests diners hauríem de renunciar-hi (Ballesteros), o que les adjudicacions d’obres de l’Anella dels Jocs és sospitosa per ser massa econòmica (CUP). De tot, i variat, vaja.

 

Potser hi ha qui sap que els Jocs Mediterranis no es poden fer —especulo, no afirmo—, però com que el compromís polític dels impulsors (i afins) era convençut, ara si han de renunciar-hi a contracor hauran de fer-ho d’una manera que sigui clara, convençuda i pedagògica. Sense un motiu clar i de pes és lògic que no es vulgui renunciar a un projecte en què es creu.

 

Avís per a navegants: un servidor hi està en contra perquè creu que hi ha d’altres prioritats a la ciutat, i no passa per endeutar-nos més (encara) del que ja hi estem. És més: si ens arribés una carretonada de diners caiguts del cel, potser pagaria la pena acabar d’eixugar alguns deutes, o bé posar fil a l’agulla per posar remei a la pobresa estructural d’algunes zones de la ciutat, i no invertir tantíssims diners en un un esdeveniment com aquest. Mentrestant, algunes de les instal·lacions —com ara pistes— que fan servir els atletes de la ciutat no estan en les condicions adequades, i crec convenient de dir que l’esport de base potser és més rellevant i tot que el que es televisa. A més a més, les inversions de manteniment i millora solen ser, generalment, prou inferiors a les de projectes com els que hi ha en ment per als jocs.

 

Tampoc no dic que governar sigui fàcil, però sí que és cert que de vegades hi ha decisions que costen molt d’entendre amb les explicacions que es donen. Encara més: si no sabem si hi ha clàusules que permetin desentendre’s o no del projecte, o a què es destinen diners i amb quins criteris, és molt fàcil que no s’entengui res de res.

 

Tot això pot semblar una paradoxa, però no ho és: les coses clares i la xocolata espessa; si optem per ser més clars en tot, no donarem marge a equívocs, opinions i impressions que de vegades es generen a partir del bombardeig continu de notícies que tenim —potencialment— servides a taula.

 

Sigui com sigui, el més probable és que en els propers mesos es comenci a veure la llum al final del túnel i sabrem, per tant, si el tren té corrent per tirar endavant o hem de trucar un remolcador d’urgència que ens en tregui… Ja es veurà. Espero.

Albert Ventura
Albert Ventura
Filòleg i escriptor
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

3 COMMENTS

  1. L’article de l’Albert va al fons del tema dels Jocs Mediterranis. Fa preguntes, pondera, reflexiona, prioritza… Esperem que els responsables de l’Ajuntament responguin amb transparència. I sobretot que s’inverteixi en temes socials. Ja està bé de rescatar els rics i enfonsar els pobres!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here