14.2 C
Província de Tarragona
Divendres, desembre 3, 2021

Consum cultural i preus més populars

Serrat, en un concert recent (foto: Periódico correo)
Serrat, en un concert recent (foto: Periódico correo)

Entro a internet  per comprar unes localitats per al concert de Joan Manuel Serrat el 24 de juliol al Teatre Auditori del Camp de Mart. Vaig a parar a la pàgina web de The Project, l’empresa que gestiona des de fa alguns anys el Festival d’Estiu de Tarragona ETC i allà em trobo tota la informació relacionada amb l’espectacle. Caram… quins preus!!! 53 euros l’entrada més econòmica i 78 euros la més cara.

 

Encuriosit, entro a la pàgina web del Festival Grec de Barcelona, on Serrat ha programat aquests dies cinc concerts, del 4 al 8 de juliol. Els preus de les localitats són sensiblement inferiors i van dels 28 als 58 euros. És a dir, la més cara de Barcelona és gairebé com la més barata de Tarragona.

 

Decideixo comprar entrades per un altre concert, el de Raimon, que tindrà lloc el divendres 7 d’agost al Camp de Mart. Les localitats van dels 24 al 38 euros. En aquest cas els preus són molt més raonables. La mateixa empresa de l’ETC, que també gestiona el Festival de la Porta Ferrada (a la Costa Brava), aplica allà unes tarifes gairebé idèntiques.

 

El Grec, festival internacional d’estiu de Barcelona, és un certamen amb pressupost totalment públic i la infraestructura que cal muntar per al concert de Serrat s’aprofita cinc dies (i no un, com a Tarragona). Aquestes són dues bones raons que expliquen la diferència de preu. Ho diu la regidora de Cultura, Begoña Floria, I ho ratifico. També diu que no es pot incementar la dotació de diners públics a l’ETC “sense alterar altres equilibris en el pressupost de Cultura i Festes”.

 

Serrat també actua aquest estiu a Perelada, l’endemà de Tarragona, amb unes localitats que costen entre 45 i 130 euros. Tan cares i més. Però no es pot comparar l’alt poder adquisitiu dels que habitualment consumeixen espectacles de nivell internacional a l’Alt Empordà amb el dels tarragonins i tarragonines i els estiuejants que passen aquí les vacances.

 

Sovint sento dir que Tarragona és una ciutat amb poc consum cultural. I en dono fe. Moltes vegades es programen activitats culturals atractives i bons espectacles que passen desapercebuts. Ara fa just un any, aquí en parlàvem en una crònica d’Anna Plaza sobre el gran concert de Chucho Valdés al Camp de Mart, l’únic de la seva gira d’estiu a Catalunya. La cultura més contemporània, moderna o avantguardista té aquí un seguiment escàs. Les propostes més comercials o convencionals en l’àmbit del teatre o la música surten més reeixides, si el paraigua municipal permet aplicar-hi uns preus moderats.

 

En aquest context, els 53 euros de preu més barat per veure el concert de la gira ‘Antologia desordenada’ de Joan Manuel Serrat semblen desorbitats. Segur que el 21% d’IVA cultural en té una part de culpa. Segur que muntar una infraestructura per un dia surt molt més car que aprofitar-la per una setmana… Segur que hi ha raons que expliquen  aquesta política tarifària, però seria convenient que l’ajuntament en prengués nota i treballés amb l’empresa privada per oferir uns preus més populars quan estem parlant, precisament, d’artistes per un a públic molt ampli. Un públic no carregat, per cert, de massa diners.

Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

  1. Totalment d’acord.
    Malgrat que en el text es dóna explicació de les raons que porten a aquesta situació, la desproporció dels preus hauria de fer que tots plegats ens hi penséssim una mica; la realitat del que passa a Tarragona en el món de l’espectacle és força punyent i una conseqüència resta apuntada en l’article: sovint tot allò nou i trencador, si no porta el suport mediàtic televisiu, en no tenir assegurada la presència de públic, descoratja els escassos emprenedors que es dediquen al ram i, naturalment, el peix es mossega la cua.
    Però, aleshores, no hi ha res a fer?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here