21.2 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 26, 2022

El darrer nòmada

L'últim pastor de Tarragona, a la llera del Francolí (foto: DAVID OLIETE)
L’últim pastor de Tarragona, a la llera del Francolí (foto: DAVID OLIETE)

Abans de ser tecnològic, industrial i sedentari (per ordre cronològic decreixent), l’ésser humà era nòmada. Al món més desenvolupat queden poques activitats que recordin aquella etapa, però les que romanen es resisteixen a desaparèixer. Els tarragonins que baixen al parc del Francolí a fer esport en tenen una bona mostra a l’estiu, quan es troben davant seu, a pocs metres del centre urbà, amb la sorpresa d’un ramat d’ovelles.

 

La pastura té més de dos mil anys d’història i en una ciutat com Tarragona, amb un llegat de civilització tan antic, es fa difícil calcular quan s’hi van veure els primers ramats. El que sí que podem dir ara és que aquestes prop de 800 ovelles, segons els propietaris, que transiten pel Francolí, del pont del Morell fins davant del Parc Central, són les úniques que ho fan actualment dins del terme municipal, juntament amb un petit grup que no es mou del recinte de la granja on viuen, a la carretera de Valls (N-240), davant de l’antiga seu del Col·legi Pax.

 

Segons dades de la Generalitat, al Tarragonès hi ha censades onze explotacions d’oví i caprí, que sumen 2.734 caps. Això vol dir que el ramat que es veu entre maig i agost per la ciutat és un dels més importants de la comarca. El corral és a Constantí, i la resta de l’any pasturen a les muntanyes. Però quan arriba la calor la vegetació s’asseca i baixen, com han fet sempre, a la llera del riu a cercar la poca aigua que hi ha i la humitat i la frescor de l’entorn. Són ovelles que es fan servir per a la reproducció, ja que el negoci se centra en la venda als escorxadors dels anyells, i en aquest època s’alimenten del fonoll, les canyes i la resta d’herbes que contenen líquids.

 

Al capdavant d’aquesta explotació hi ha els germans Victoriano i José Ruiz. El primer va ser l’iniciador familiar de l’ofici, i el segon el va seguir quan ja superava els vint anys. Ara en té 57, viu a Vila-seca i, juntament amb un altre pastor de Vilafortuny que treballa per a ells, és l’encarregat de portar les ovelles fins al riu Francolí.

(…)

Aquest és un fragment del reportatge que publiquem íntegrament al número 12 del FET a TARRAGONA: La revista la podeu trobar als quioscos i llibreries de la ciutat. Si us en voleu fer subscriptors, la rebreu còmodament a casa i podreu participar en activitats culturals gratuïtes i invitacions per a espectacles. La subscripció costa 30 € tot l’any. Clica aquí i comença a gaudir aquest estiu de les lectures del FET.

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here