20.8 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

La Part Baixa, una prioritat

Edifici buit de l'antiga comissaria de policia al carrer de Santiyan
Edifici buit de l’antiga comissaria de policia al carrer de Santiyan

Una passejada per la Part Baixa de la ciutat revela el grau de degradació creixent del barri. A la passada campanya electoral de les municipals, diverses formacions polítiques duien als seus respectius programes tot un seguit d’accions per revertir un procés de decadència que afecta una àmplia zona delimitada pel carrer de Mar, les escales mecàniques del carrer Vapor, el Mercat, el Palau de Congressos i l’estació de tren.

 

La passejada l’hem de fer per voreres impossibles d’utilitzar amb normalitat en moltes ocasions: un problema que es visualitza especialment a l’entorn del Palau, inimaginable en un altra ciutat al costat d’un equipament que acostuma a atraure cada any milers de visitants. S’hi plantegen bàsicament dues situacions: la de les voreres i paviment en mal estat i la de les voreres que no compleixen amb una amplada mínima per ser considerades com a tals i que perjudiquen greument persones amb mobilitat reduïda i qualsevol usuari amb carret de la compra, maleta o cotxet de nadons.

 

L’estat del carrer Pons d’Icart és lamentable perquè no són útils ni l’espai per a vianants ni l’espai per a vehicles: dues persones no hi poden caminar amb comoditat i dos vehicles no es poden creuar en el tram més pròxim a la Baixada de Toro. Si accedim al Palau a peu des del mar o volem pujar a la Rambla per les escales mecàniques, el panorama encara és més desolador. Hi ha algunes vies com Pau del Protectorat, General Contreras i Santiyan on és millor caminar per l’asfalt, i un carrer principal com Apodaca també reclama a crits una renovació.

 

En aquella zona, per cert, resulta depriment veure l’estat de l’antiga comissaria de policia del carrer Santiyan. Porta molts anys tancada i cap administració ha estat capaç de donar-li un nou ús. No seria possible destinar, per exemple, aquells terrenys a habitatges de protecció oficial, tan necessaris a la ciutat? També cal resoldre quin destí se li dóna al recinte firal, un equipament que ha quedat pràcticament en desús quan encara no fa ni quinze anys de la seva construcció.

 

La plaça dels Infants espere des de fa anys un projecte de remodelació
La plaça dels Infants espere des de fa anys un projecte de remodelació

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els dos punts de trobada principals del barri del Port -la plaça dels Carros i la plaça dels Infants– no són precisament dos espais comfortables. La primera ha viscut diverses remodelacions al llarg dels últims 30 anys, però no ha acabat mai de ser una plaça agradable i agraïda. La segona espera des de fa una dècada l’execució d’un projecte municipal que s’ha adormit als calaixos de l’Ajuntament.

 

A la Part Baixa hi ha altres punts d’interès que podrien ser revulsius: el teatre romà, les termes de Sant Miquel, antics magatzems buits que formen part del patrimoni industrial de Tarragona… La falta d’intervenció urbanística en tota aquesta àrea s’afegeix als estralls de la crisi, que ha suposat el tancament de botigues i una devaluació comercial i dels preus dels habitatges.

 

Cal una intervenció urgent i directa de l’ajuntament a la Part Baixa. Cal executar accions encaminades a afavorir el pas dels vianants, amb voreres més amples i habilitant alguns carrers d’ús preferent per als que van a peu. Cal arranjar la plaça dels Infants i l’entorn de l’estació. Cal millorar la imatge al voltant del Palau de Congressos i del teatre romà… Les iniciatives poden ser múltiples i diverses. I no especialment costoses. Si la majoria de partits ja van advertir d’aquesta necessitat a la campanya electoral, n’hauria de ser una prioritat en el curs polític que comença, el primer del mandat  2015-2019.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here