11.7 C
Província de Tarragona
Dissabte, desembre 10, 2022

L’Estat es desentén de Tarragona

L'alcalde Ballesteros, el delegat del govern, Quim Nin, i alcaldes de municipis sub-seus en l'acte de signatura del manifest de suport a Tarragona 2017 (foto: Mauri Fernández  - Ajuntament de Tarragona)
L’alcalde Ballesteros, el delegat del govern, Quim Nin, i alcaldes de municipis sub-seus en l’acte de signatura del manifest de suport a Tarragona 2017 (foto: Mauri Fernández – Ajuntament de Tarragona)

Què dirien amplis sectors polítics i socials de Tarragona si fos el Govern de Catalunya qui no s’hagués compromès encara amb els Jocs Mediterranis? Quins discursos de victimisme provincià estaríem escoltant des de fa mesos a la ciutat si la Generalitat i la Diputació de Tarragona s’haguessin girat d’esquena amb la cita esportiva del 2017?

 

Aquells que tant critiquen el centralisme dels poders institucionals de Barcelona (inclosa, ésclar, TV3) i que tant es queixen del suposat tracte vexatori de la capital de Catalunya en relació al sud, es deuen estar menjant la llengua literalment des de fa temps. Potser des del març, quan la visita protocol·lària de Felip VI no va portar cap bona notícia als Jocs. Potser des del maig, quan la presència de Rajoy en la campanya electoral no va suposar cap anunci de compromís concret del govern espanyol amb Tarragona.

 

La presentació del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2016, que aquesta setmana es comença a debatre al Congrés dels Diputats, ha acabat de tensar la situació quan només falten 22 mesos per a la celebració de l’esdeveniment. Que l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros hagi recorregut a la convocatòria d’una cimera amb altres institucions del territori (incloent-hi les localitats sub-seus) és un indicador clar de la fragilitat del moment actual del projecte.

 

També, però, són indicadors clars de la incertesa que envolta Tarragona 2017 la discussió sobre hi ha un compromís per escrit del govern espanyol d’aportar-hi 15 milions d’euros, la poca diligència del PP tarragoní per incloure una partida als pressupostos i les suposades males relacions entre l’alcalde i el president del Consejo Superior de Deportes, Miguel Cardenal, el mateix que va instar la UEFA a sancionar al Barça per les estelades de la final de la Champions a Berlin.

 

Quin panorama!!! L’estiu ens està deixant un cúmul de notícies negatives que només fan que provocar desencant i desencís a l’entorn d’un projecte que s’havia plantejat com un revulsiu per a la ciutat i que ara no provoca, precisament, grans entusiasmes. Això dels 15 milions que pengen d’un fil recorda l’episodi dels 8 milions d’euros que l’Estat també havia d’aportar a la reforma del Mercat Central. Aquest Estat que no sembla disposat ni a oferir unes engrunes a Tarragona, potser esperant la decisió de les urnes el 27 de setembre. I tot i que ara a les esmenes als pressupostos s’inclogui finalment una partida simbòlica  pels Jocs, la sensació que haurà rebut la ciutadania és que al govern del PP i als òrgans de poder de l’Estat no els interessa el tema. Gens ni mica. Se’n desentenen absolutament. Com tampoc els interessa la N-340, la N-240, l’estació de tren, les infraestructures ferroviàries ni molts altres projectes pendents a la demarcació.

 

Aquesta és la manera tan peculiar que té el govern central i el conjunt de l’estat espanyol de seduir als tarragonins perquè optin el 27-S pel no a la independència i per seguir com fins ara.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Tanmateix, aquesta situació no representa una sorpresa. Si el compromís del Govern central amb les necessitats de Tarragona ha estat la que coneixem durant tants anys, què permetia esperar que ara fos diferent? Per tirar endavant un esdeveniment com el Jocs que necessita d’aquests pressupostos, cal llegir acuradament el context polític amb un punt de realisme, no?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here