24.2 C
Província de Tarragona
Dijous, juliol 11, 2024

Una Santa Tecla diferent

Presentació de les festes de santa Tecla amb la regidora Begoña Floría i el tècnic Xavi González
Presentació de les festes de santa Tecla amb la regidora Begoña Floría i el tècnic Xavi González

El títol de l’article no significa que les festes de Santa Tecla d’aquest any presentin un canvi de model o moltes novetats que les facin radicament diferents a les d’anys anteriors. El titol  fa referència al fet que, per primera vegada a la història, la festa major de Tarragona es desenvoluparà enmig d’una campanya electoral que està predestinada a ser la més important que ha viscut el país des de la recuperació de la democràcia.

 

Quina influència tindrà l’activitat política en l’ambient d’una ciutat que, precisament, només es llença al carrer un cop a l’any? ¿Com gestionaran la institució municipal i les desenes d’entitats que organitzen les activitats festives les expressions de la societat civil davant la proximitat del 27-S? És evident que el govern de la ciutat (PSC) mirarà d’evitar qualsevol vinculació teclera amb el procés sobiranista, però ¿què faran els grups del Seguici, les colles castelleres i altres col·lectius vinculats a la festa que són manifestament independentistes?

 

Tarragona viurà aquests dies la confluència de dos fets especials: les festes i la campanya del 27-S

Després de constatar l’ambient, el context i la simbologia que s’han vist aquests dies a Vilafranca -una altra festa major de referència-, serà interessant analitzar com viu Tarragona la confluència en el calendari de dos fets d’extraordinària importància: Santa Tecla i les eleccions de l’últim diumenge de setembre. Queda clar, però, de bon principi, que l’esquema festiu no s’ha mogut i que els partits polítics (de tot l’arc ideològic, els del si i els del no) i les entitats sobiranistes hauran de buscar la seva oportunitat enmig d’un mar de propostes lúdiques.

 

Perquè, un any més, Tarragona enceta el mes de setembre presentant el programa de la festa major amb polítics i periodistes destacant la quantitat d’actes -“més de 500”, segons la regidora Begoña Floria- i les entitats participants -“un centenar”-. Tot plegat concentrat en onze dies i un espai molt reduït, que podem delimitar: Rambla Nova fins als Despullats, Via de l’Imperi, Parc Saavedra, Camp de Mart, Muralles, passeig de Sant Antoni, Passeig de les Palmeres i de nou Rambla Nova. Aquí passa gairebé tot. En destaquem cinc apunts:

 

1.- Al marge de la quantitat, de la proposta d’enguany paga la pena destacar la qualitat de l’oferta en relació a la cultura popular i tradicional: les celebracions d’aniversaris emblemàtics (Gegants Vells, Nanos Vells, Drac de Sant Roc, Àliga, Diables Voramar, Moixiganga…); les diades castelleres i activitats complementàries de les colles (llibre, vídeo, fons documental…); la designació d’Antoni Mas com a Perpetuador de les Festes i l’elecció de Josep Bargalló per part del Ball de Diables com a Banderer de l’Anada a Ofici… formen part del capítol més brillant de la festa major.

 

2.- Els castells reclamen una menció especial. L’estat de forma de les quatre colles de la ciutat és envejable i la diada del primer diumenge (dia 20) pot ser de traca i mocador amb la visita dels Castellers de Vilafranca i la Vella de Valls després del duel de Sant Fèlix. Enguany, sense Concurs, les cites castelleres de la plaça de la Font han d’aspirar a veure jornades inoblidables.

 

3.- La part dels espectacles, que es programa en els dies previs a la seqüència ritual, també ofereix alguna proposta innovadora com la del concert d’orgue i gralla previst pel dia 15 a la Catedral amb Jordi Vergés i Roser Olivé com a principals impulsors. La resta de l’oferta ve marcada per la varietat, des de l’humor de Carlos Latre a la música de Vetusta Morla, passant pels concerts gratuïts de carrer on s’imposa clarament la banda sonora catalana, amb aportacions d’última hora com la dels Brams. Del programa desapareix l’espai del circ a la plaça Verdaguer, que havia evolucionat a partir d’aquella cèlebre ‘Plaça Freky’ de l’escorxador.

 

4.- Després de l’error de convidar dos anys consecutius com a pregoners exrectors de la universitat, aquest 2015 el protagonista serà Carlos Latre. Una bona elecció. El problema del Pregó és que s’organitza de manera tancada a l’interior del Palau Municipal, a esquenes dels milers de persones que esperen la tronada i l’arrencada dels gegants a la plaça de la Font. Les característiques de Latre permetrien experimentar amb un pregó ‘popular’ (almenys una part) al balcó de l’ajuntament, de cara a tota la ciutat.

 

5.- De la resta del programa amplíssim de festes, vull destacar l’oferta gastronòmica de quilòmetre zero de l’espai Santa Teca i la vessant més solidària -i no menys important- que representen els 25 anys de la ‘Festa per a tothom’, la marató de donació de sang i les visites als hospitals.

 

Tot és a punt, també la Tecla 2.0. i el món de les xarxes socials. Qui més qui menys, tothom té #GanesdeSantaTecla 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here