Advertisement Advertisement Advertisement
17.6 C
Província de Tarragona
Divendres, març 31, 2023

Tresors de paper

Llibres molt antics a la Biblioteca del Seminari de Tarragona (foto: DAVID OLIETE)
Llibres molt antics a la Biblioteca del Seminari de Tarragona (foto: DAVID OLIETE)

La biblioteca del Seminari és una joia en si mateixa. Només fa un any que es va reobrir al públic, després d’un intens treball de restauració i posada al dia. Tot de prestatgeries de fusta ressegueixen les parets. Tenen dos nivells. Al de dalt s’hi accedeix per unes petites escales, també de fusta, que condueixen a un passadís circumdant. Al mig hi ha una altra prestatgeria. Com una espina. “Aquesta és l’única original”, explica Sergi Guardiola. “La resta són reproduccions, perquè la fusta estava en molt mal estat”. Ell és el bibliotecari del Seminari i em fa de guia enmig de tots aquests volums antics, que em fan pensar en els escriptoris monàstics i en els tallers de les primeres impremtes.

 

Entrem en un petit despatx que dóna a la muralla romana. “La muralla és una font d’humitat i un problema per a la conservació. Però si aquests llibres han sobreviscut 500 anys, en poden sobreviure 500 més. Pensa que no han estat mai en unes condicions tan controlades com ara!”. I em deixa agafar un petit volum relligat en una pell rebregada pel pas del temps. “Agafa’l pel llom i vés amb compte de no obrir-lo més de 45º. Els incunables no són gaire còmodes de llegir!”. El paper és gruixut, més aviat rígid, d’una qualitat que em sembla inaudita. La lletra em resulta illegible. A més, està en llatí. El llibre que tinc a les mans és anterior al 1500, i per això se’l considera un incunable. Correspon als primers anys de funcionament de la impremta de tipus mòbils. La que va inventar Gutenberg i la mateixa que va revolucionar la transmissió del saber.

 

És un petit volum de teologia que va arribar a la biblioteca del Seminari a través dels jesuïtes. Aquest orde va haver de cedir totes les seves col·leccions als arquebisbats quan va ser expulsada al segle xviii. “Sabem que aquest incunable era dels jesuïtes, perquè porta el seu ex-libris. Però la majoria no tenen cap marca de propietat i, per tant, no en sabem l’origen. D’altres ens han arribat mutilats i no en sabem ni el títol, perquè hi falta la primera pàgina”, explica Guardiola.

 

La biblioteca del Seminari conserva més de 120.000 exemplars, entre llibres actuals i els fons patrimonials, és a dir, tots els volums anteriors al segle xix. D’incunables només n’hi ha deu, que es guarden zelosament.

(…)

Aquest és un fragment del reportatge ‘Tresors de paper’ que publiquem íntegrament al número 13 del FET a TARRAGONA amb motiu de l’Any de les Biblioteques. La revista és a la venda en llibreries i quioscos de la ciutat. Si voleu ser subscriptors del FET, només cal clicar aquí i de seguida us farem arribar a casa el vostre exemplar.

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here