12.2 C
Província de Tarragona
Divendres, març 15, 2024

Ballesteros al Senat, tot un símptoma

Ballesteros, a la seu del PSC de Tarragona, en una imatge d'arxiu (foto: ara.cat)
Ballesteros, a la seu del PSC de Tarragona, en una imatge d’arxiu (foto: ara.cat)

Joan Miquel Nadal, mentre va ser alcalde de Tarragona durant divuit anys, va tenir càrrecs de representació política a Madrid i a Barcelona, va estar al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya i va assumir aquesta opció dient que es defensaven millor els interessos de la ciutat estan a prop del poder de l’Estat i de la Generalitat.

 

Josep Fèlix Ballesteros, en aquests vuit anys que porta com a alcalde, no ha tingut mai càrrecs de representació política fora de Tarragona  -sí que és diputat provincial-  argumentant que era la millor manera de poder dedicar-se de ple a la gestió municipal.

 

Les dues opcions (les de Nadal i Ballesteros) tenen avantatges i inconvenients, debilitats i fortaleses, però sembla que en els darrers anys han augmentat el nombre d’alcaldes de ciutats mitjanes i grans de Catalunya que també han volgut tenir una cadira a la cambra legislativa del Parc de la Ciutadella. Sigui per interessos exclusivament partidistes o més generals de ciutat.

 

En aquest context, i un cop iniciat el tercer (i últim) mandat de Ballesteros a l’alcaldia de Tarragona, sorprèn la seva aparició a la llista del PSC al Senat de cara a les eleccions del 20 de desembre.  Ha estat el més votat a l’agrupació local de la capital i caldrà veure ara quin suport en rep a les altres agrupacions socialistes de la demarcació.

 

Surti o no escollit senador (el PSC va aconseguir dos senadors per Tarragona el 2011),  l’opció de l’alcalde es pot entendre com un canvi d’estratègia interna personal i de partit en relació als darrers anys. La ciutadania, per la seva banda, la pot percebre com l’inici del procés de sortida de Ballesteros del Palau Municipal i d’una possible substitució a l’alcaldia a mig mandat.

 

Una àmplia majoria de la societat percep el Senat com una institució inútil i cara, on van a parar molts polítics en l’etapa final de la seva carrera -un ‘cementiri d’elefants’-. Una institució que ha sentit des de fa molts anys que s’havia de reformar per convertir-la en una veritable cambra de representació dels territoris de l’Estat espanyol. Res, però, s’ha fet en aquestes dècades.

 

Quin sentit té la candidatura de Ballesteros al Senat? Per què l’alcalde de Tarragona aspira a anar a un òrgan de segona categoria amb una visió tan negativa per part dels ciutadans?  La seva decisió i la dels socialistes tarragonins són el primer símptoma dels canvis que planifiquen per a un mandat municipal decisiu que comencen governant en minoria i que té a l’horitzó la cita clau d’uns Jocs Mediterranis encara incerts.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here