14.1 C
Província de Tarragona
Divendres, març 29, 2024

El PSC, de Lluís Companys a Joan Ruiz

Acte d'homenatge a Lluís Companys a Tarragona, el 15 d'octubre de 2013, amb la presència, entre d'altres, de l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros i l'exregidora del PSC, Roser Recasens (foto: Nació Digital)
Acte d’homenatge a Lluís Companys a Tarragona, el 15 d’octubre de 2013, amb la presència, entre d’altres, de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros i l’exregidora del PSC, Roser Recasens (foto: Nació Digital)

Què diria Josep Maria Recasens, primer alcalde de la democràcia a Tarragona, si veiés als seus companys socialistes a l’ajuntament no votant a favor d’una moció que reclama la nul·litat del judici a Lluís Companys? Què en deu pensar la seva filla, Roser Recasens, exregidora del PSC i membre de la Comissió Lluís Companys que organitza cada 15 d’octubre a Tarragona actes de reconeixement al president afusellat? I què n’opina Xavier Sabaté, que el dia de la commemoració del 75è aniversari estava a les 7 del matí a la muntanya de l’Oliva escoltant la sentència a mort?

 

Resulta incomprensible i sorprenent el sentit del vot en forma d’abstenció del grup municipal del PSC al plenari de divendres passat quan es debatia la moció -finalment aprovada amb els vots d’ERC, CUP, CiU i ICV- que reclama al govern espanyol la nul·litat del consell de guerra a Companys. I fa riure (per no plorar) escoltar a la portaveu Begoña Floria dient que amb l’abstenció, els socialistes havien facilitat l’aprovació de la moció.

 

Aquest vot només es pot entendre en clau de política local. Potser per dos factors: a nivell intern de grup socialista, perquè hi tinguin més pes els regidors més antisobiranistes del PSC que, per exemple, ja van participar activament a la concentració a Tarragona de Societat Civil Catalana de l’Onze de Setembre de 2014 (Pau Pérez, Javier Villamayor…). A nivell de posicionament extern de grup socialista, perquè vulguin apropar posicions amb Ciutadans de cara a un hipotètic pacte de govern al consistori.

 

I és que l’arrencada del tercer i últim mandat de Ballesteros no està sent plàcida. La detenció de l’exgerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, Antonio Muñoz, per presumptes delictes de prevaricació, malversació de fons públics i alteració de preus de concursos, afegeix moltes ombres al cas Inipro i se suma a la imatge de la Guàrdia Civil fent escorcolls fa uns dies en diverses dependències municipals. L’afer no fa bona pinta i amenaça amb esquitxar el govern de la ciutat.

 

L’aparell i el 20-D 

De manera paral·lela a la sorprenent abstenció del grup municipal, el Partit dels Socialistes a Tarragona avalava la candidatura de Joan Ruiz per la demarcació de cara a les eleccions del 20 de desembre. Un posicionament que també deixa perplex a molts perquè fa fora Francesc Vallès, probablement el cap més ben moblat del socialisme d’aquestes comarques, i col·loca de líder a un d’aquells polítics que millor representa l’opacitat de l’aparell d’un partit.

 

Ruiz compta amb el suport de Carme Chacón, l’exministra que torna a Catalunya després de 4 anys desapareguda i que també ha apartat de les llistes Pere Navarro, exprimer secretari dels socialistes catalans, potser perquè va ser el líder que va situar el PSC en el dret a decidir i la consulta “legal i acordada” i va trencar dues vegades  -amb Francesc Vallès al capdavant-  la disciplina de vot al Congrés dels Diputats.

 

M’atreviria a dir que els electors socialistes -i la gent d’esquerres en general- esperaven una aposta més arriscada i innovadora per part del PSC. En un moment de canvis profunds en la manera de fer política i de cares noves i perfils més independents, els socialistes tarragonins opten de cara al 20-D per mirar-se endins, per l’aparell pur i dur, per un cap de llista d’imatge grisa que porta tota la vida al partit (també treballant a la totpoderosa Diputació de Barcelona) i que va començar fent carrera com a cap de gabinet de l’alcalde Recasens.

 

Acabo allà on començava, perquè Joan Ruiz també estava el 15 d’octubre a l’ofrena a Companys. Què deu pensar el cap de llista del PSC de l’abstenció del seu partit al plenari municipal? Diria el mateix que el seu excap Josep Maria Recasens?

Imatge d'un ple de l'ajuntament d'aquest mandat municipal (foto: cedida)
Imatge d’un ple de l’ajuntament d’aquest mandat municipal (foto: cedida)
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here