22 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 29, 2024

‘Atrapar’ la cultura

Obrers portuaris al pla de Palau de Barcelona, l'any 1963 (Autor: EUGENI FORCANO)
Obrers portuaris al pla de Palau de Barcelona, l’any 1963 (Autor: EUGENI FORCANO)

Visita dominical a l’exposició Atrapar la vida al Tinglado 1 del Port de Tarragona. Una altra magnífica exposició en un espai fantàstic, únic i singular a la vora del mar. La mostra presenta un centenar llarg de fotografies, obra d’Eugeni Forcano, Premi Nacional de Fotografia 2012 i considerat un dels millors cronistes de l’Espanya del franquisme, sobretot d’aquell període que cavalca entre la misèria de la posguerra i els primers indicis de desenvolupament econòmic i urbanístic.

 

És la primera vegada que s’instal·la a Catalunya aquesta exposició del fotògraf nascut a Canet de Mar el 1926. El comissari n’és Daniel Giralt-Miracle i la producció va a càrrec del Ministeri de Cultura, cosa que es nota per la qualitat de tots els detalls i l’interès d’elements complementaris com la selecció dels reportatges de Forcano publicats a la revista Destino i la projecció d’un vídeo sobre la seva vida i obra, inclòs en el projecte La voz de la imagen, de la Subdirección General de Promoción de las Bellas Artes del Gobierno de España.

 

Imatges realitzades entre els anys 1960 i 1974, esplèndides com a retrat d’un país que interessa Forcano: el de la vida rural, el de la ciutat que creix i es desenvolupa a gran velocitat, el de la gent més pobre i marginada, el de la religió i l’Exércit, el que mostra les formes de la dictadura, el del carrer i el mercat… Un munt de registres d’una etapa històrica plena de constrastos.

 

La mostra, que estarà oberta fins al 3 de gener, és una nova oportunitat que té Tarragona per mostrar orgullosa la seva oferta cultural al conjunt del país. Ho vaig dir fa setmanes en una altre article al FET i ho reitero: hi ha vida més enllà de Santa Tecla.

 

Contràriament a allò que molts afirmen, reiteradament, que aquí no es fa res, que això és un desert  i que la vida cultural està apagada, l’encert del Port de portar a les seves instal·lacions l’exposició d’Eugeni Forcano demostra que a Tarragona hi ha molts agents (institucions, entitats i col·lectius) que promouen la cultura amb propostes d’interès i qualitat.

 

La pregunta és: Hi ha prou públic? Ens interessen realment les coses que es fan a la ciutat? Ens en sentim orgullosos? Les sabem explicar a la resta de Catalunya? Recordareu la gran exposició del fotògraf nord-americà Greg Gorman al mateix Tinglado 1 fa uns mesos. Doncs ara, salvant totes les distàncies, en tenim una nova ocasió, d’atrapar un bon bocí de cultura, presumir-ne i posicionar Tarragona con a referent cultural.

Muntatge de l'exposició 'Atrapa la vida' d'Eugeni Forcano al Tinglado 1 del Moll de Costa
Muntatge de l’exposició ‘Atrapar la vida’ d’Eugeni Forcano al Tinglado 1 del Moll de Costa
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here