24.4 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 19, 2024

CUP: com desempatem?

Assemblea de la CUP del passat mes de novembre celebrada a Manresa (foto: diari ARA)
Assemblea de la CUP del passat mes de novembre celebrada a Manresa (foto: diari ARA)

Cinc apunts breus després de l’assemblea de la CUP d’aquest diumenge:

– Un magnífic exemple de democràcia participativa (l’assemblea) i un mal exemple de transparència informativa (la ‘roda de premsa’ sense preguntes) que situa aquesta formació en el mal estil de la ‘vella política’. Contradicions al si de la CUP en una altra jornada històrica de la política catalana. Comença una setmana de noves reunions d’assemblees locals, territorials i la trobada del Consell Polític ampliat de la CUP convocada pel pròxim dissabte 2 de gener. Conclusió de l’empat: avança lentament i progressivament el suport a l’acord amb Junts pel Sí.

 

– La democràcia representativa, que ha anat perdent qualitat els darrers anys de forma alarmant a l’estat espanyol, menysprea els sistemes participatius i en fa una caricatura. Resulta de vergonya aliena llegir a les xarxes socials a polítics, militants i simpatitzants de ‘partits tradicionals’ com ridiculitzen l’assemblea de la CUP mentre a les seves respectives formacions les grans decisions les prenen el líder o un petit grup de ‘barons’ de l’aparell (oi, Pedro Sánchez, PSOE i líders territorials?)

 

– Després de l’empat i en les condicions actuals, si la CUP acaba dissabte optant pel vot favorable (de tots o d’una part dels diputats) a Artur Mas, el resultat serà un president i un govern febles, amb recorregut limitat i em temo que amb poc entusiasme a les pròpies files independentistes. S’haurà superat la investidura, però el procés difícilment podrà avançar amb decisió ferma i coratge enmig d’una legislatura convulsa. Hi té alguna cosa a dir Junts pel Sí?

 

– L’empat a 1515 vots com es pot desempatar?: Si dels deu diputats ‘cupaires’, cinc voten sí a Mas i cinc voten no a la investidura del president en funcions, seguiran sent majoria els escons contraris. Ara bé, la nova ronda d’assemblees i reunions d’aquesta setmana  -paradigma de la manera de fer política de l’organització-, sembla més aviat encaminada a guanyar temps per trobar una sortida a l’atzucac.  En tenim encara, de temps? I si anem directament a noves eleccions?

 

– Una nova cita electoral al març semblava fins ara una catàstrofe, la pitjor de les solucions per a tothom, però després de tres mesos de negociacions agòniques i de l’empat ‘cupaire’, potser és l’única sortida per acabar amb un ridícul espantós.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here