22 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

El bust de Camarón, obra de l’escultor Manel Llaurador

(Foto: David Oliete).
(Foto: David Oliete).

No havien transcorregut encara ni 24 hores des de la presentació del número 15 del Fet a Tarragona, quan el subscriptor Jordi Espigó Sàez ens va facilitar una informació cabdal en referència al reportatge que hi publicàvem sobre el bust de Camarón de la Isla. Tal com ens va anunciar Espigó aleshores, el monument, ubicat a Campclar, és obra del reconegut escultor Manel Llaurador Fortuny (Reus, 1959). Setmanes abans de conèixer la notícia, l’antropòleg Adolf Quetcuti i jo mateix, autors de l’article, havíem desistit en la identificació de l’autoria d’un bust que aparentment no apareix signat, i del qual només n’havíem pogut extreure informacions més o menys vagues. Ara, gràcies a la lectura atenta d’un dels nostres subscriptors, hem tingut l’oportunitat de conversar amb Llaurador sobre el monument a Camarón de la Isla i precisar-ne algunes qüestions.

 

Llaurador va decorar, al llarg d’uns quinze anys, l’aparador nadalenc d’El Núvol, una emblemàtica botiga d’objectes de regal ja desapareguda que estava situada al carrer Llovera de Reus. «Recordo que un any, en un dels dos aparadors de l’establiment hi vaig posar vint-i-cinc caps de terracota de Fortuny i un de Camarón, i en l’altre vint-i-cinc caps de Gaudí i un altre de Camarón», afirma Llaurador. Segons ell mateix explica, el propòsit d’aquesta acció era «sacsejar els sentiments de pertinença i introduir al rovell de l’ou de la ciutat un mite perifèric [Camarón], desconegut per molts vianants reusencs que sovint s’omplen la boca parlant dels mestres històrics locals». Cada any, Llaurador aprofitava el caire artístic de l’encàrrec per tractar temes com la identitat, el consumisme, l’ecologisme, la religió i el sectarisme, que ell feia girar sempre al voltant de la hipocresia com a motiu conductor. Segons rememora Llaurador, en aquella ocasió la figura de Camarón va cridar l’atenció d’un dels directius de l’empresa pública Adigsa, que li va encomanar que la materialitzés en bronze amb l’objectiu de col·locar-la a Tarragona, on està ubicada des de fa més de deu anys. La factura que Llaurador disposa del bust és de l’abril del 2005.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here