24.1 C
Província de Tarragona
Dimarts, juliol 23, 2024

PROJECTE ROSSINYOL: UN CANT QUE FA DE GUIA

Foto: ANNA PLAZA

És dissabte al matí. La Rocío i la Hala i el Josep Maria i el Víctor fan cap al centre cívic de Torreforta. Avui participaran en un taller de fer sabons. És la seva trobada setmanal. Ells són dues de les parelles que aquest curs participen en el projecte Rossinyol, que a Tarragona ha impulsat l’Associació Quilòmetre 0. L’objectiu és que nens d’entorns potencialment complicats trobin un referent en joves universitaris.

 

Tot va començar amb l’esclat de la crisi. Un grup d’amigues, algunes de les quals treballen en benestar social, van veure clar que les institucions estaven desbordades. La situació els inquietava i van voler aportar el seu granet de sorra. Així va ser com, l’any 2013, van fundar l’Associació Quilòmetre 0, la solidaritat més a prop. La seu la tenen a la Cooperativa Obrera.

 

Aquell mateix any van engegar el primer projecte: garantir l’esmorzar a tots els nens de l’escola de Bonavista. “Sabíem de mestres que guardaven galetes a la taula, perquè hi havia nens que no havien esmorzat i es marejaven a classe o estaven dispersos”, explica l’Enri Aznar. Ella és una de les sòcies fundadores de Quilòmetre 0 i una de les sis integrants de la seva junta. “Donàvem els entrepans a les mestres a primera hora del matí. I elles els repartien entre els alumnes que no havien esmorzat. Tot es feia de manera anònima per evitar l’estigmatització”, afegeix Montse Garcia, que és la presidenta de l’entitat. Era un primer pas. Va ser possible gràcies a l’ajuda de particulars i empreses com Serfum, Ematsa i Basf que van ajudar a finançar la iniciativa. “Va funcionar molt bé”, assegura Garcia i això les va animar a seguir endavant amb idees noves.

 

Va ser en un congrés on, per primera vegada, van sentir a parlar del projecte Rossinyol, un programa de mentoria que posa en relació joves universitaris amb nens que viuen una realitat complexa i que es podrien trobar amb dificultats per tirar endavant. A Girona feia deu anys que funcionava i ja hi havien passat un centenar de parelles. No s’ho van pensar gaire. El 2014 van implantar el projecte de forma pilot a l’escola de Bonavista. En el primer curs, vam tenir dotze parelles”, explica Garcia. “Enguany ho hem estès a les escoles de Campclar i el Miracle i hem arribat a trenta-dues parelles. L’any que ve ens agradaria arribar a cinquanta”. El projecte es va fent gran.

 

Aquest divendres 20 de maig a les 17,30 faran la festa de cloenda del curs del Projecte Rossinyol a l’Espai La Palmera.  

(..)

Aquest reportatge el podeu llegir sencer al número 17 del FET a TARRAGONA. La revista és a la venda a les llibreries i quioscos de la ciutat amb molts altres temes d’àmbit cultural, social i d’història de Tarragona i amb el tercer fascicle del col·leccionable dedicat als monuments de Tàrraco que són Patrimoni Mundial.

La revista es distribueix personalment a la casa dels més de 550 subscriptors del FET. Si us hi voleu apuntar, podeu fer la subscripció anual de 30 € clicant aquí.

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here