19.4 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

El deute de Tarragona amb Jujol i el Metropol

Detall de la columna dissenyada per Jujol a l'interior del teatre Metropol. Foto: DAVID OLIETE
Detall de la columna dissenyada per Jujol a l’interior del teatre Metropol. Foto: DAVID OLIETE

“Tenim un deute amb Tarragona i, a més, reivindiquem la figura cabdal de Jujol”. Qui diu aquestes paraules és Carles Duarte, president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), a pocs dies de la gala de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2016. El Teatre Metropol acollirà  el proper dimecres 8 de juny aquest espectacle que tindrà petjades tarragonines: Joan Negrié n’és el director artístic i Oriol Grau en serà un dels presentadors.

 

“Els premis serviran per projectar Tarragona al conjunt de Catalunya i donar a conèixer la figura i l’obra de Josep Maria Jujol“, afirma el regidor de Cultura, Josep Maria Prats. I és evident que som davant d’una nova oportunitat per mostrar la ciutat, la seva mediterraneïtat i una obra excepcional com la de l’arquitecte modernista nascut aquí.

 

Però dit això i un cop aplaudim que, per un dia, Tarragona sigui la capital cultural de Catalunya, constatem:

 

– El CoNCA té un deute amb Tarragona, però Tarragona encara té un deute més gran amb la figura de Jujol.

– El CoNCA vol reivindicar l’obra “cabdal” de Jujol mentre Tarragona sembla oblidar-se d’un dels seus grans artistes.

– Els Premis Nacionals de Cultura es lliuraran al Teatre Metropol, un espai modernista d’extraordinari valor que està tancat sempre al visitant. No s’hi organitzen visites guiades i, des de fa més de mig any, el jardí interior i el cafè també estan tancats. Una de les vergonyes més grans que ha de patir la ciutat.

– L’ajuntament de Tarragona, el d’ara i els anteriors, ha mostrat un interès escàs o nul per l’obra de Jujol i per treure’n ‘rendiment’ artístic, cultural i turístic. Que li preguntin al fill encara viu de l’artista. Qualsevol altra ciutat ‘explotaria’ un arquitecte clau d’un estil com el modernista que atrau a Catalunya milions de turistes d’arreu del món.

– Algú amb responsabilitat política local s’adonarà algun dia que tenim uns potencials culturals i turístics de primer ordre (JUJOL i el MODERNISME) amagats per desídia i falta de compromís?

 

Tant de bo, una gala com la dels Premis Nacionals de Cultura i la presència a Tarragona de persones de fora i de prestigi com el president del CoNCA, Carles Duarte, poeta i lingüista, ens ajudin a sacsejar l’immobilisme actual i ens permetin, després de vint anys de la seva reobertura, mostrar orgullosos als turistes una peça imprescindible del Modernisme. I de pas, potenciar una ruta cultural amb identitat pròpia i ensenyar l’única obra de Gaudí a la demarcació situada (i ben amagada) al carrer Ménez Núñez   Ens ho creiem, de debò?

 

Al FET a TARRAGONA ho tenim clar des de fa temps i vam dedicar el dossier del número 10 de la revista als ‘tresors modernistes’ de la ciutat.

Portada del número 10 del FET a TARRAGONA amb una imatge de l'interior del Metropol, obra de Jujol. Foto: DAVID OLIETE
Portada del número 10 del FET a TARRAGONA amb una imatge de l’interior del Metropol, obra de Jujol. Foto: DAVID OLIETE
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

5 COMMENTS

  • Jordi, gràcies per l’aclariment. Però les vostres visites, que ja coneixia, van adreçades sobretot a grups escolars de la ciutat i la demarcació. L’article pretén denunciar que el teatre i el seu jardí no s’ensenyen als turistes, i que el Modernisme hauria de ser un altre potencial cultural i turístic de primer nivell.

   • Ricard, també fem bastants visites per a grups turístics, a demanda del propi grup. Tot i així, entenc que aquest no és el millor sistema. Es tracta de descobrir Jujol a través de la difusió de la seva obra, i ara es fa a l’inrevès, mostrar l’obra als grups que ja coneixen i s’interessen per Jujol.

 1. La solució és fàcil.
  Si l’Ajuntament no s’hi posa podem passar la promoció de Jujol al Gaudícentre de Reus; un exemple de com els catalans de les pedres fan pans. I a Reus encara més, per què ni pedres ni Gaudí.
  Bromes a banda, aquest és un exemple de la nostra realitat tarragonina.

 2. La solució és fàcil.
  Si el nostre Ajuntament no té interès sempre podem passar la promoció de Jujol al Gaudícentre de Reus. A Reus demostren com de les pedres fan pans. I allí encara més, perquè ni pedres ni Gaudí.
  Bromes a banda, aquest és un exemple més de la nostra mediocritat tarragonina.7egd

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here