13.5 C
Província de Tarragona
Divendres, febrer 23, 2024

Un festival d’estiu limitat pel temps i els mitjans

Presentació del Festival d'Estiu de Tarragona 2016 amb Josep M. Prats i alguns dels col·laboradors i promotors. Foto: MAURI
Presentació del Festival d’Estiu de Tarragona 2016 amb Josep M. Prats i alguns dels col·laboradors i promotors. Foto: MAURI

Amb una sabata i una espardenya. Així s’ha muntat el Festival d’Estiu de Tarragona d’enguany. En poc temps, amb escassos mitjans humans i materials i amb uns recursos econòmics limitats. Potser per això agafen més volada els gestos i les paraules del regidor de Cultura, Josep Maria Prats. Gestos: fer partícip de la presentació als tècnics municipals. Paraules: “Aquest és un treball col·lectiu amb ganes de fer bé les coses i posar la primera pedra d’un festival que vol obrir-se a tota la ciutat”.

 

I sobre la filosofia del festival, Prats remarca: “No volem muntar una desfilada de patums, sinó oferir un programa amb rigor i contingut cultural d’excel·lència, propi del que ha de fer una administració pública”. Que ho digui un responsable polític d’Unió Democràtica no deixa de ser curiós i paradoxal en el context d’un govern municipal tripartit que està externalitzant la gestió d’altres serveis.

 

En qualsevol cas, el Festival d’Estiu de Tarragona mereix un vot de confiança: recupera la seva denominació ‘normal’ (ja no es dirà ETC, un nom que ningú reconeixia) i alguna programació que havia tingut força èxit en el passat: el festival d’Orgue, que torna amb dos concerts a la Catedral, n’és un exemple. De cara al 2017, Prats anuncia el retorn del Festival Kesse de Músiques del Món que havia tingut un gran impacte popular fa anys al pla de la Seu.

 

També com a novetat d’aquest estiu és que el Teatre Tarragona forma part del festival, potser per donar continuïtat a la programació de la resta de l’any o potser perquè és més adient que el Camp de Mart per acollir espectacles com el de Quico el Cèlio i la Banda Unió Musical de Tarragona o el ‘Karmen’ de l’Estudi de Música i Marc Chornet. Un tema a banda és l’estat lamentable que presenten els vestidors i espais situats al darrere de l’escenari del Camp de Mart, impropis d’un lloc tan emblemàtic de Tarragona.

 

La programació està elaborada contrarellotge i buscant la complicitat i/o el suport econòmic d’entitats i patrocinadors diversos com l’Obra Social de La Caixa, la Fundació Mútua Catalana, l’Institut Ramon Llull i Repsol. No és el festival d’estiu que es mereix Tarragona, però el consistori, encertadament, l’ha volgut salvar després d’uns anys de gestió privada no gaire reeixida i ha posat la base del que hauria de ser un referent. Per assolir aquest objectiu, però, caldrà posar més mitjans personals, materials i econòmics i arranjar el Camp de Mart.

 

De moment, aquest estiu s’ha de veure com el certamen promogut per l’administració municipal conviu amb el que han preparat els gestors privats de la TAP: l’Imagina’T o el més petit i especialitzat de música i patrimoni: Bouquet Festival. Els dos festivals ‘generalistes’ presenten programacions no coincidents, però la pregunta del milió és aquesta: hi haurà prou públic per a tanta oferta?

El teatre auditori del Camp de Mart en un concert de Manolo Garcia al festival d'estiu de 2009. Foto: AJUNTAMENT TARRAGONA
El teatre auditori del Camp de Mart en un concert de Manolo Garcia al festival d’estiu de 2009. Foto: AJUNTAMENT TARRAGONA
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here