30.9 C
Província de Tarragona
Dijous, agost 11, 2022

Més civisme i més neteja eficient

Un solar buit aprofitat com a abocador incontrolat de deixalles de tot tipus. Foto: RICARD LAHOZ
Un solar buit aprofitat com a abocador incontrolat de deixalles de tot tipus. Foto: RICARD LAHOZ

Som bruts. Ja sé que mai no es pot generalitzar, però tinc la impressió que una part considerable de la ciutadania tarragonina no mostra comportaments cívics al carrer. Si a aquest element afegim l’efecte demolidor de la presència massiva de coloms, tenim com a resultat una ciutat poc neta i endreçada. Un problema endèmic i que no sembla que tingui solució.

 

Faig aquest comentari a propòsit de la campanya “Em comprometo amb Tarragona”, una iniciativa institucional pel foment del civisme i la cura i el manteniment de l’espai públic que presentava fa uns dies l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros. Es tracta de l’enèsim intent per part de l’ajuntament de lluitar contra l’incivisme urbà, que provoca unes despeses anuals de prop d’un milió d’euros, segons dades oficials, i deixa una imatge poc gratificant de Tarragona.

 

Està bé i és necessari que el govern municipal promogui campanyes com la que ara se centra en la recollida dels excrements de gossos, una situació que suposa una de les queixes més habituals dels ciutadans. És una iniciativa imprescindible, però no sembla que suficient per erradicar aquesta problemàtica i el conjunt de la neteja de la ciutat. En general, les voreres no estan prou netes, els contenidors de la brossa són insuficients i estan plens massa sovint, els solars buits s’aprofiten com a abocadors i les papereres s’utiltzen més aviat poc.

 

Som bruts. A risc de generalitzar, ho sé. Però estic fart de veure matalassos, mobles, electrodomèstics o roba al terra, al costat d’uns contenidors massa sovint plens a vessar (n’hi ha pocs) i on no es respecta un mínim horari per abocar-hi les deixalles. Tarragona no és una ciutat neta (tampoc ho era en l’etapa de les ‘escombres de plata’ del regidor Agustí Mallol) ni tan sols a les zones del centre més visitades pels turistes. I no ho és per la suma de diversos factors: el comportament incívic d’una part dels ciutadans; la brutícia afegida pels excrements de coloms; i un servei de neteja que, teòricament, destina molts recursos humans i materials, que costa molts diners a l’ajuntament però que no resulta tan eficient com caldria.

 

Benvinguda, doncs, la nova campanya per erradicar els excrements de gossos i totes les que arribin més endavant. Però, potser, les claus de la solució passen per més educació a les escoles i a les famílies, més civisme dels tarragonins i més eficiència d’un servei públic de neteja que realment estigui a l’alçada d’una ciutat Patrimoni Mundial.

El carrer Cavallers, netejat amb aigua a mig matí. Foto: RICARD LAHOZ
El carrer Cavallers, netejat amb aigua a mig matí. Foto: RICARD LAHOZ
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here