18.1 C
Província de Tarragona
Dimarts, octubre 8, 2024

Ocurrència o decisió estratègica de l’alcalde?

L'alcalde, amb els tres joves pregoners en la seva presentació a l'ajuntament de Tarragona. Foto: MAURI
L’alcalde, amb els tres joves pregoners en la seva presentació a l’ajuntament de Tarragona. Foto: MAURI

Maria Aurèlia Capmany va ser el 1979 la pregonera de les festes de Santa Tecla, la primera en el marc d’un ajuntament democràtic i la primera, per tant, designada per l’alcalde Josep Maria Recasens. En aquella primera dècada de governs liderats pels socialistes van venir a fer el pregó personalitats tan destacades de la política, el pensament i la cultura com Josep Tarradellas, Alexandre Cirici Pellicer i Gabriel Janer Manila, entre d’altres.

 

Durant el llarg mandat de l’alcalde convergent Joan Miquel Nadal, Tarragona també va comptar amb pregoners de prestigi intel·lectual com  José Luis López Aranguren, Baltasar Porcel, Eudald Carbonell, Géza Alfoldy, el pare Díez-Alegria, Joan Barril o Gorka Landáburu, entre una llarga llista de noms amb perfils ben diversos. I en els darrers anys, l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros ha convidat a fer el pregó de la festa major de Tarragona a dos exrectors de la universitat -Joan Martí i Francesc X. Grau-, i noms propis de la cultura com Lluís Gavaldà, Alfred Fort i Montserrat Abelló.

 

Per cert, la poetessa ja desapareguda és una de les úniques cinc dones que han estat pregoneres de Santa Tecla en els darrers 37 anys, l’etapa dels ajuntaments democràtics. Un dèfícit inacceptable que cal corregir de manera progressiva en la pròxima dècada.

 

El pregó del 21 de setembre sempre l’hem conegut com un acte marcadament institucional, solemne i protocol·lari en l’escenari del Saló de Plens. No s’ha optat mai per un pregó a la balconada de l’ajuntament, amb el públic a la plaça, un pregoner de perfil popular i conegut per al gran públic i un format curt, festiu i distès.

 

El convidat a fer el pregó de Tarragona  -majoritàriament, no sempre-  s’ha distingit per un nivell cultural elevat i una capacitat de discurs que aporta qualitat i valor afegit al grau de coneixement o notoritetat en el seu àmbit professional que el fa digne de tan alta distinció.

Ballesteros, amb els pregoners de Santa Tecla, i els regidors d'Ensenyament i Relacions Ciutadanes. Foto: MAURI
Ballesteros, amb els pregoners de Santa Tecla, i els regidors d’Ensenyament i Relacions Ciutadanes. Foto: MAURI

En aquest context, resulta incomprensible que l’alcalde Ballesteros hagi portat fins al final el que només puc entendre com una ocurrència, un acte de cara a la galeria per mostrar la seva cara més amable: fer pregoners de les festes a tres joves estudiants de Batxillerat a punt d’entrar a la universitat. No tinc res en contra de Daniel Guerrero, Clara Sanz i Pau Garcia, un exemple d’alumnes excel·lents que han estat distingits entre els millors en un certamen a nivell estatal, però em sembla evident que no tenen el perfil adequat per protagonitzar un acte carregat de simbolisme i solemnitat.

 

Em consta que la proposta és personal de l’alcalde, com totes les anteriors. És una competència de l’alcaldia i em sembla bé que així sigui. Argumenta Ballesteros que vol “donar un gir a la festa” i “destacar joves que ens donaran una visió molt diferent de les seves vivències”. D’acord, si vol canviar la tipologia dels pregoners, però llavors canviem també el format (i el lloc) de l’acte i donem-li continuïtat, que no sigui flor d’un dia (o d’un any, millor dit). És aquesta una decisió estratègica en un context de canvis en profunditat en el disseny de les festes o més aviat una improvisació sense solta ni volta? El Dani, la  Clara i el Pau (i el conjunt de joves de Tarragona) haurien de tenir, al meu entendre, altres fòrums i altaveus i no el Pregó per explicar com viuen Santa Tecla.

 

Ara que ja no és viable per enguany, proposo per a futures edicions una pregonera, ja que n’arrosseguem un dèficit de dones molt gran. Olga Xirinacs, que acaba de fer els 80 anys i és l’escriptora tarragonina amb més projecció de les darreres dècades, mereix entrar a la llista de personalitats que han obert solemnement la festa major de Tarragona. I com l’Olga, unes quantes dones de diverses generacions i perfils que contribuirien a equilibrar el pes del gènere femení a la ciutat i a la festa.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Que articulo más desafortunado. Tienes que abrir un poco tu mente y dar paso a nuevas personalidades que seguro que le dan un aire fresco al pregón. Creo que premiar a estos 3 estudiantes es una gran decisión, sobre todo porque se empieza a valorar el trabajo de muchos jóvenes que habitualmente se les tacha de vagos e inútiles por distintos sectores de la sociedad. Pd: gran acierto que sean 3 los pregoneros, lo van hacer dinámico e interesante, y una de ellas es una CHICA, de las que tanto hablas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here