15.9 C
Província de Tarragona
Dimecres, setembre 28, 2022

I tot descarregat!

4 de 10 amb folre i manilles carregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls (Foto: Santa Tecla TGN)
4 de 10 amb folre i manilles carregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la plaça de la Font. Un dels objectius al Concurs serà descarregar-lo (Foto: Santa Tecla TGN)

Quan una competició saps que serà disputada; quan no sabries a quin  equip apostar-te els “quartos”; quan, en definitiva, el resultat és incert, és quan més interès té aquesta competició. I això és el que passa enguany amb el Concurs de Castells. Des del ja llunyà any 2000, cada dos anys calia esperar l’errada dels Castellers de Vilafranca perquè alguna altra colla tingués opció d’endur-se el primer lloc. Però enguany això no és així! I no pas perquè els Verds hagin perdut pistonada.

 

Com ja vam tenir l’oportunitat de veure per Sant Fèlix, la Firagost , el Catllar o Santa Tecla, només per posar-ne algun exemple, les colles han apujat el llistó. Castellers de Vilafranca i Colla Vella dels Xiquets de Valls arriben potser més igualats que mai. El 3de10 descarregat i el 4de10 carregat equilibren una balança, on sembla que els castells nets podran marcar la diferència; i atenció que la Vella ja té al sac el 4de9! És cert que els Verds han estat els únics capaços de descarregar el 2de8 net, però l’estadística d’aquest castell parla per si sola: només s’ha completat sis vegades de les 53 que s’ha provat.

 

Què pot fer decantar la balança?

Va ser el cap de colla de la Vella de Valls, Manel Urbano, qui ho va dir en el sorteig del Concurs: no crec que hi hagi un castell inèdit que acabi determinant el guanyador de l’edició 2016. N’estic convençuda –i que consti que no em guanyaria pas la vida fent prediccions de futur- que serà el fet de descarregar els castells el que acabarà marcant la diferència. Una actuació de màxims amb el màxim de construccions completades, donarà aquest Concurs.

 

I, si això és així, si guanya una diada amb tres castellassos descarregats, crec que hi guanyarem tots. Hi guanyarà la colla que s’endugui el trofeu, però també en sortirà vencedor el món casteller, que serà capaç de projectar a l’exterior una imatge de seguretat que, associada a l’espectacularitat intrínseca dels castells, ens farà encara més universals.

 

Per tant, a la pregunta que em feia un company ara fa uns dies i que pot acabar determinant el guanyador del Concurs: “Vols dir que no hauria de valdre més el 4de10 carregat que el 4de9 net descarregat?”; la resposta és: rotundament, no! Per mi aquest és el món casteller del present. El món dels castells descarregats.

3 de 10 amb folre i manilles descarregat pels Castellers de Vilafranca (Foto: Santa Tecla TGN)
3 de 10 amb folre i manilles descarregat pels Castellers de Vilafranca a la diada del Primer diumenge de festes a Tarragona. (Foto: Santa Tecla TGN)
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

  1. Per això prefereixo que es valorin més els castells descarregats i que, malgrat l’espectacularitat de castells com el 4de10, es puntuï més el 4de9 net pel fet de descarregar-se. Crec que el Concurs està en aquesta línia (la del “I tot descarregat!”) i m’agrada!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here