Advertisement Advertisement Advertisement
17 C
Província de Tarragona
Dimecres, març 22, 2023

El Rec acciona Tarragona

L'Antiga Audiència tornarà ser l'escenari principal del Festival REC, que arriba a la 16ª edició. Foto: Festival REC
L’Antiga Audiència tornarà ser l’escenari principal del Festival REC, que arriba a la 16ª edició. Foto: Festival REC

“Hem hagut de picar molta pedra”. Així descriu el director del Festival Internacional de Cinema de Tarragona (REC), Xavier García Puerto, el camí recorregut fins ara per poder consolidar el certamen en l’agenda cultural de la ciutat, la demarcació i el país. La seva setzena edició es durà a terme entre el 30 de novembre i el 6 de desembre i mantindrà la seva aposta per “una manera única i crítica de veure i viure les pel·lícules”.

 

El viatge no ha estat fàcil. Ha estat, de fet, “ple d’obstacles”. Si el REC és actualment una cita ineludible per als cinèfils més curiosos ha estat per la seva eclèctica selecció de films a projecció, però també perquè ha estat capaç de donar resposta a una inquietud, a una demanda. “El REC va néixer perquè a Tarragona no hi havia res semblant i calia que hi fos”, exposa d’entrada García Puerto. El cinèfil i el seu equip no van fer sinó tirar endavant el projecte que “hauríem volgut gaudir com a espectadors”, recorda.

 

A poc a poc, amb el pas dels anys i “pel talent i la creativitat que tenim al país”, s’ha establert un estreta relació entre el festival i la ciutat i aquesta s’ha projectat en el món del cinema. El més fàcil hagués estat mantenir el típic format dels festivals basat en les projeccions i les presentacions per a la premsa. El REC, amb tot, ha acabat sent quelcom més.

 

“L’expansió del REC s’ha produït a partir dels valors i el patrimoni de Tarragona”, afegeix. És a dir, que tot plegat s’ha donat en un context i en un moment en què l’interès dels promotors de la iniciativa i l’existència d’un públic àvid de noves experiències fílmiques han donat lloc a un producte que, a més, “nodreix les ganes d’aprendre que tenen els nous creadors del territori”.

 

Si mira enrere, malgrat tot, admet que “res ens feia pensar que seríem on som”. “Vam néixer en el moment d’explosió dels festivals de curts, i si ens hem fet un nom ha estat per saber mirar cap al futur, per estar disposats al canvi continu”, celebra.

 

“Contribuïm a la marca Tarragona”, afegeix Garcia Puerto. No ho diu en un to triomfalista, sinó més aviat per convicció, perquè creu que “la cultura la fa la gent que es belluga, que té coses a dir i que sovint no troba el suport extern necessari per poder dir-les”, precisa. Un suport de fora, el de l’administració, que el REC hauria pogut tenir però que finalment (com a mínim, per ara) no ha acabat de materialitzar-se del tot. Però no ho considera un aspecte negatiu. “Potser hauríem perdut llibertat, si el REC s’hagués institucionalitzat”, subratlla.

(…)

Així arrenca el reportatge que fa un recorregut per la història del Festival REC i que publiquem íntegrament al número 20 de la revista FET a TARRAGONA. Al reportatge apareixen altres veus com la del director tarragoní José Luis Montesinos, premiat el passat febrer amb el Goya al millor curt pel seu treball ‘El corredor’.

Aquest article s’ha pogut elaborar gràcies al suport dels 570 subscriptors de la revista. Si vols ajudar a consolidar el FET, periodisme reflexiu i de qualitat, fes-te’n subscriptor per només 30 € l’any. Rebràs còmodament a casa totes les revistes i els fascicles del col·leccionable ‘Tàrraco, Patrimoni Mundial. Una nova visió’.

La revista, d’altra banda, es pot trobar a LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA ADSERÀ, LLIBRERIA LA CAPONA i CAL MATIAS (Serrallo).

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here