21.2 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

Un passeig pel Circ romà més desconegut

Volta del Circ romà a l'àmbit de la plaça dels Sedassos, no visitable. Foto: DAVID OLIETE
Volta del Circ romà a l’àmbit de la plaça dels Sedassos, no visitable. Foto: DAVID OLIETE

Un gat ens mira mentre s’obre la portella. És clapat, amb tons de gris. Arrufa el nas i gira cua. Aquest és el seu territori i l’estem envaint. Som a les restes del Circ a la plaça dels Sedassos, una de les parts del monument que espera amb candeletes el pla director que guiarà el seu futur

 

Darrere la reixa que protegeix aquest tram de grades i voltes del Circ hi ha un recipient amb aigua i un altre amb menjar per a gats. La colònia felina, que fa anys que s’ha fet seu aquest espai, està força més controlada, però aquests vells vestigis de l’esplendor de Tàrraco encara continuen sent casa seva. Antoni Solichero, del Museu d’Història, ens ha obert la portella que preserva l’accés a les grades. Normalment no hi deixen entrar, i ben aviat entenc per què. Qui m’ha manat posar-me talons avui! Saltem de pedra en pedra per arribar fins a les voltes. Sí, a les voltes.

 

Potser des de la plaça dels Sedassos no s’aprecia, però en aquest espai, a més de les velles grades, també hi ha diverses voltes del Circ, que són més fondes del que aparenten des de fora. Servien per sostenir la graderia. Al fons, les travessa una altra volta transversal, que discorria paral·lela a l’arena del Circ, arrecerada al mur de contenció sobre el qual s’obria el Fòrum Provincial.

Una volta del monument queda amagada sota el carrer dels Ferrers

El concepte és el mateix que el de la volta llarga que arrenca als peus del Pretori. Avui en dia, la volta de Sedassos, més humil que la llarga, queda amagada sota el carrer dels Ferrers, i per accedir-hi s’ha de fer una mica la cabra. Per això no és visitable, i també per això, si no hi ha algú que t’il·lustri, no sospitaries ni que existeix. Jo, de fet, en vaig sentir parlar per primera vegada l’any passat. Va ser en una entrevista per al FET A TARRAGONA amb la gent de la Reial Societat Arqueològica. Ells van ser els primers de posar-me sobre la pista d’aquest espai que ara trepitjo. I em moria de ganes i de curiositat de veure’l.

 

El terra és desnivellat i no hi ha cap mena de passera que hi faciliti l’accés. Només un petit tòtem, ple de pols, informa que aquesta mena de cova forma part del conjunt de Tàrraco. La volta transversal queda entretallada per un mur que arriba a mitja altura i al qual, fa un temps, es podia pujar per una vella escala de fusta, ara completament desmanegada.

 

David Oliete fa les fotos des de baix, intentant captar la profunditat de la volta, que s’intueix més que no pas es veu. Jo mentrestant inspecciono l’entorn, amb les sabates enfonsant-se en un tou de plomes de colom i arena fina. No sé si són manies, però em comença a picar tot. Abans de la visita, ens hem trobat casualment Mercedes Tubilla, la presidenta de Thaleia, un dels grups de reconstrucció històrica. “A les voltes dels Sedassos, dius que vas? Prepara’t, jo hi vaig excavar quan anava a la universitat, i era un cau de puces”, m’ha advertit rient. Però ja no n’hi ha, de puces, o almenys no en detecto cap. Les picors són imaginàries.

Les entranyes del Circ a la plaça dels Sedassos es podran visitar en el futur

Sortim del recinte. M’he fet passar les ganes d’endinsar-me a les entranyes del Circ a la plaça dels Sedassos. Les darreres notícies són que un dia, no gaire llunyà, aquest espai serà visitable per a tothom i no ens haurem de conformar a inspeccionar-lo a distància, des de la barana.

 

L’any 2013 es va presentar per primera vegada un projecte de museïtzació i adequació de l’espai. L’havia dissenyat NAM Arquitectura. La proposta, encara vigent, és cobrir la graderia amb un llençol d’acer esglaonat, recobert de fusta, on el visitant podrà seure i fer d’espectador del que passa a la plaça, com en un altre temps ho havien fet els que seguien les curses de cavalls del Circ. El projecte també preveu la millora dels accessos amb passarel·les i baranes d’acer i una museïtzació de les voltes que permeti la seva interpretació.

 

Fa una mica més d’un any, concretament l’agost del 2015, el projecte es va tornar a posar sobre la taula i es va anunciar que es finançaria amb una partida de l’1 % cultural del Ministeri de Foment. Sobre el terreny, però, encara no hi ha res fet. Des del Museu d’Història em tranquil·litzen. L’arqueòleg municipal, Joan Menchon, confirma que la intervenció no ha caigut en l’oblit, que s’executarà en breu i que comptarà amb un pressupost de 242.000 euros que, en bona part, cobrirà el ministeri. L’Ajuntament hi destinarà 60.500 euros.

Avancen les excavacions de la graderia nord en direcció al Palau Municipal

Mentrestant, al solar del costat, avancen les excavacions d’un nou tram de les graderies nord del Circ, finançades amb una subvenció de la Fundació Mútua Catalana. Al març s’hi van fer les primeres prospeccions, que ja donaven a entendre que es trobaria la continuació de les grades i voltes dels Sedassos. Al juny van començar les excavacions extensives, que van corroborar el que ja se sospitava.

 

A mesura que s’avança cap al Palau Municipal, on hi havia les carceres del Circ, es van trobant rastres de la graderia nord que han sobreviscut, amb més o menys fortuna, sota construccions modernes. Les excavacions n’han posat al descobert un nou tram, i també una potent plataforma en opus caementicium que formaria part del sistema de voltes de fonamentació del Circ. En aquest tram, però, les restes romanes coexisteixen amb d’altres de més modernes. S’han identificat traces d’ocupació medieval, que encara estan en fase d’estudi però que apunten a una estructura important. També hi ha una escala monumental de cronologia moderna i que segurament era l’accés al jardí privat d’algun dels palaus del carrer Cavallers. Tot s’entortolliga.

(…)

Aquest és un fragment del reportatge que publiquem íntegrament al número 20 del FET a TARRAGONA. La revista, que porta de regal el fascicle dedicat al Circ del col·leccionable de Patrimoni Mundial elaborat per un equip d’experts de la URV, la podeu trobar a: LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA ADSERÀ i LLIBRERIA LA CAPONA.

Aprofita aquests dies de Nadal i Reis per regalar periodisme i cultura. Subscriu un amic o familiar al FET a TARRAGONA per només 30 € tot l’any i podrà gaudir de les activitats culturals gratuïtes que organitzem i del sorteig d’entrades per a espectacles. La subscripció la pots completar clicant aquí.

BONES FESTES!

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here