19.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, març 18, 2024

Ballesteros, una dècada a l’alcaldia

Josep Fèlix Ballesteros en una intervenció al programa 'Línia directa amb l'alcalde' a Tarragona Ràdio. Foto: Tarragona Ràdio
Josep Fèlix Ballesteros en una intervenció al programa ‘Línia directa amb l’alcalde’ a Tarragona Ràdio. Foto: Tarragona Ràdio

10 anys d’alcalde. A finals de primavera, Josep Fèlix Ballesteros celebrarà una dècada al capdavant de l’ajuntament de Tarragona. Encara recordo el programa especial que vam fer a Tarragona Ràdio el 15 de juny de 2007 des del Palau Municipal i que va incloure una trobada cordial, institucional i correcta entre Joan Miquel Nadal i el propi Ballesteros. Era l’últim dia del convergent Nadal a l’alcaldia (després de 18 anys) i la jornada prèvia al ple que escolliria el polític socialista com a nou batlle.

 

Aquell 2007, pocs mesos abans de l’esclat de la crisi, hi havia ganes i desig de canvi polític a Tarragona. Ballesteros s’havia quedat a les portes de la majoria absoluta i va signar un pacte de govern amb l’Esquerra Republicana de Sergi de los Ríos. Un acord en lògica progressista, d’esquerres, -contrastava molt amb el govern que marxava (CiU i PP)- que va provocar grans dosis d’il·lusió i moltes expectatives en amplis sectors socials de la ciutat.

 

Deu anys després, Ballesteros és gairebé a l’equador del seu tercer mandat, presidint un govern municipal de la ma del Partit Popular i d’un regidor que pertany a un partit inexistent (Unió Democràtica). S’assegura els 14 vots de la majoria absoluta al saló de plens, però la il·lusió i les expectatives de fa una dècada ja fa temps que s’han esvaït.

“Tot i les crítiques a la gestió municipal i la falta de lideratge, l’alcalde tornaria a ser avui el més votat”

Els estralls de la gran recessió econòmica han estat  evidents i han condicionat molt la gestió de l’alcalde socialista (com han condicionat la política de les altres administracions i la vida de moltes persones que ens hem empobrit). És just recordar-ho. Però també cal remarcar que la majoria de promeses i propostes de Ballesteros s’han quedat pel camí i que el seu projecte insígnia -els Jocs Mediterranis- s’ha ajornat un any en una decisió que frega el ridícul i que posa en qüestió la capacitat negociadora i de gestió del mateix alcalde i dels seus companys de govern.

 

Molta gent et comenta en converses privades que “l’ajuntament no xuta, està aturat”, que és una maquinària lenta i burocràtica, que “falta lideratge polític”, algú que posi ordre a la casa per dins i doni l’empenta necessària per tirar endavant la ciutat. Altres interlocutors es queixen que “no hi ha projecte de futur”, que no sabem cap on anem i que no es desencallen els grans temes pendents. I també n’hi ha, que constaten un cert cansament de l’alcalde. “Se’l veu trist”, m’han arribat a dir.

“Som en un final d’etapa política. Tarragona necessita un revulsiu”

Comparteixo aquesta anàlisi i visió de la ciutat i de l’ajuntament, i així ho he reflectit en diversos articles publicats al FET a TARRAGONA. Som en l’inici d’un final d’etapa. D’una etapa que fa baixada, que ha entrat en fase decadent. Però, malgrat les crítiques cada cop més generalitzades a la gestió municipal i la sensació de paràlisi, Ballesteros conserva un bon coixí electoral, en bona part per falta d’alternativa a l’oposició, i avui tornaria a ser el més votat en unes eleccions a l’alcaldia.

 

També a dia d’avui, i deixant de banda els possibles efectes del cas Inipro i altres vicissituds polítiques ara imprevisibles, crec que Ballesteros es tornarà a presentar als comicis del 2019. Ell és l’únic que pot resistir la contínua davallada de suports electorals al PSC. Un mal menor, si s’analitza en clau interna de partit. Un problema, si s’analitza en clau de ciutat. Perquè Tarragona necessita un revulsiu.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here