Advertisement Advertisement Advertisement
12 C
Província de Tarragona
Dijous, març 23, 2023

La capitalitat reusenca de la cultura catalana arrenca a mig gas

L'alcalde Pellicer i la regidora Caelles, quart i cinquena per l'esquerra, respectivament, a la presentació de la programació. Foto: Marc Busquets / Reusdigital
L’alcalde Pellicer i la regidora Caelles, quart i cinquena per l’esquerra, respectivament, a la presentació de la programació. Foto: Marc Busquets / Reusdigital

La capitalitat reusenca de la cultura catalana d’enguany ja és una realitat. La regidoria de Cultura va presentar la setmana passada part de la programació de l’esdeveniment, ja que encara s’ha d’acabar de lligar. Quelcom tan insòlit, no obstant això, va ser vestit de la més absoluta normalitat pel batlle de la ciutat, Carles Pellicer, i la regidora del ram, Montserrat Caelles. Tampoc se sap quina serà la partida pressupostària que es destini finalment al projecte perquè la capital del Baix Camp no té els comptes de 2017 aprovats. Per ara, s’ha confirmat que es disposa de més de mig milió d’euros. “Tindrem més diners, segur”, va assegurar Caelles.

 

En un acte dut a terme per als mitjans al Teatre Bartrina, els responsables de Reus capital de la cultura catalana 2017 van mostrar-se convençuts de l’èxit que tindrà malgrat els dubtes que ha generat en els darrers mesos. Caelles va treure pit en exposar que s’han rebut més de 240 propostes per part de les entitats de la ciutat que volen sumar-se a la festa, però el cas és que va admetre que no totes han estat valorades encara i que, per tant, “les anirem afegint al programa de cara a la segona meitat de l’any o fins i tot al 2018”.

Es presenta una programació no tancada, sense grans noms i amb un pressupost que pot variar en funció dels comptes municipals

Reus és una ciutat petita. Tots ens coneixem i tots parlem. No és d’estranyar, per tant, que ni sigui en petit comitè alguns dels representants del teixit associatiu del municipi hagin expressat la seva inquietud perquè ara per ara ningú del consistori se’ls hagi adreçat i no se sàpiga si la seva activitat serà finalment inclosa en l’agenda de l’esdeveniment. Les paraules de Pellicer durant l’acte al Bartrina, en aquest sentit, van ser significatives. L’alcalde va lloar el lideratge de Caelles al capdavant de Cultura i va assenyalar que “s’ha fet una molt bona i constant feina”.“Té tota la meva confiança”, va reblar. Potser és que un servidor és malpensat de mena, però habitualment se sol ratificar qui ha estat qüestionat per la seva tasca. Caelles ha estat criticada obertament per l’oposició i determinats activistes reusencs. De fet, els cupaires van arribar a indicar mesos enrere que Reus “no té regidoria de Cultura”.

Més enllà de la política, però, el pitjor de tot plegat és que la programació presentada (o una part d’aquesta, en realitat) no és precisament engrescadora. No es van revelar grans noms i les propostes qualificades de “singulars” haurien pogut ser incloses en qualsevol festa major. Hi haurà festivals de nova creació, exposicions, congressos i altres iniciatives similars, però va cridar força l’atenció que pel que fa a la música, posem per cas, s’anunciés a so de bombo i platerets la inclusió en el programa de la capitalitat d’alguns espectacles que ja se sabia que formarien part del calendari de temporada del Fortuny i el Bartrina.

El projecte, de moment, no engresca la ciutat: n’hi ha dubtes i una imatge d’improvisació

L’acte inaugural de la capitalitat cultural tindrà lloc el proper dissabte, 28 de gener, a les set de la tarda. El seu responsable és Leandro Mendoza, recentment nomenat director artístic del Festival Trapezi. A ‘Globus’, que podrà veure’s de franc a la plaça del Mercadal, es proposa un “diàleg” entre el món del circ i la cultura reusenca, va explicar. Preguntat per la premsa pel seu nou càrrec, això sí, Caelles va tallar l’assumpte d’arrel. “Avui això no toca”, va exclamar tot recordant el discurs d’altres figures convergents. Tampoc es va comentar gaire la marxa de l’anterior coordinador de Reus 2017, Jordi Manent, de qui tan sols van dir que va renunciar just abans de cap d’any per “motius personals”.

 

D’aquesta manera, el gran projecte cultural de Pellicer i el seu equip de govern per a l’actual mandat sembla haver començat a mig gas, sense una direcció estratègica clara i sense haver aconseguit engrescar la ciutat. Potser sí, que amb el pas del temps i l’augment del pressupost tindrem actes més reeixits, però el que s’ha sabut fins ara no convida precisament a l’optimisme. Hi ha dubtes i certa imatge d’improvisació per part de qui ha de dur la nau a bon port.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here