10.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, desembre 4, 2021

‘Amb ulls ganxets’: la cultura em surt per les orelles

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, en la inauguració de la capitalitat cultural catalana. Foto: ACN

Estimat director,

Doncs ai, sí, Reus ja és la capital de la cultura catalana d’enguany. Tot el país en va ple. A Tarragona potser no us n’havíeu assabentat pas perquè esteu embolicats amb la Budellera i un equip de futbol que comença a desprendre cert aroma a Segona B, però aquí al Baix Camp estem entusiasmats amb tot el que hem de viure. Estem de cultura que ens surt per les orelles, ves.

 

Aquest passat cap de setmana hi va haver la inauguració. Des del govern tot són somriures i no hi caben per les portes de com de cofois n’estan, de tot plegat, però si s’analitza una miqueta la programació que ens tenen preparada tampoc és com per llençar coets. Entre tu i jo, amic meu, vols dir que tot això de la capitalitat no és una martingala per fer bullir l’olla i poca cosa més? Jo és que encara tinc fresc el record de quan la vau ostentar vosaltres i allò més que cultura va ser tristesa. Però en fi, tot sigui perquè la regidora del gremi, Montserrat àlies la terremotu Caelles pugui sortir a la foto dia sí dia també.

 

En clau política, els plens de l’Ajuntament de Reus segueixen sent la mar de distrets. S’haurien de plantejar vendre crispetes. L’últim, que va durar quatre horetes ben llargues, va tenir com a punt calent del debat el nou cinema que hi volen posar allà a La Fira, el centre comercial que diuen  les males llengües que no acaba d’arrencar. Es veu que hi passa molt gent, això sí, però si els calaixos de les botigues són plens no en diuen ni piu, tu. El cas és que el projecte inicial del complex havia de tenir cinema, però hi ha haver un bon merder per l’alçada que havia de tenir, els veïns s’hi van posar de cul (amb el suport del llavors líder a l’oposició, l’actual batlle Pellicer) i al final de res de res. Fins ara, que es veu que cap problema si n’hi posen un.

L’espectacle inaugural de Reus Capital Cultural 2017. Foto: ACN

L’oposició en bloc, a excepció del PSC, ha carregat  no contra el projecte, sinó més aviat per les formes del govern. Tot l’enrenou es deu al fet que el consistori tenia un local al centre comercial buit i mort de riure, que ara cedirà a la gestora de l’equipament per fer-hi les sales. Des del govern diuen que es fa perquè Reus necessita un nou cinema, però els de Ciudadanos creuen que s’han comès “irregularitats” en la cessió de l’espai i la CUP diu que La Fira es carregarà el comerç de tota la vida i el PP… Bé, ni el PP ho sap, què diu. Dit de passada, els populars es van abstenir en una moció cupaire per retirar les plaques franquistes que encara queden en alguns edificis de la ciutat. Els demòcrates de tota la vida, sí.

 

El que sí que és llastimós és que el cinema que ara ens quedava, el Palace, passi a millor vida. La família que el portava se’l ven i hi fotran un immens geriàtric. No fa pas massa temps, un xicot que tens al Fet a Tarragona i que escriu sobre l’actualitat ganxeta en parlava, del Palace. Deia que unes quantes generacions de reusencs ens hi hem criat, i que se l’estimava tot i estar tronat. Que no es desesperi, pobriçó meu! Mentre el nou súper mega híper ultra nou cinema de La Fira no obri, jo el que li recomanaria és que passi a veure un ple municipal. Les històries que allà hi expliquen són de pel·lícula, també. Hi ha tensos diàlegs, emoció i altes traïcions, com ens els millors thrillers. Això sí, el final és molt previsible. Al final, no se sap molt bé com, en Pellicer se’n surt i segueix manant. I qui dia passa, any empeny.

Ben culturalment,

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here