14.9 C
Província de Tarragona
Dijous, novembre 30, 2023

Un fenomen anomenat ‘Timecode’

Juanjo Giménez, director de ‘Timecode’  i Daniel Villanueva, director de l’ECIR. Foto: Reusdigital.cat

Ni els optimistes van preveure l’exitosa trajectòria que el curtmetratge ‘Timecode’, produït per l’Escola de Cinema de Reus (ECIR), ha tingut des de la seva estrena. La pel·lícula, dirigida per Juanjo Giménez (que és professor del centre de la capital del Baix Camp), va endur-se contra tot pronòstic la Palma d’Or de Canes mesos enrere. No està gens malament si es té en compte que es van presentar prop de 5.000 títols a concurs i que la producció reusenca és un exercici acadèmic fet per estudiants.

 

Des d’aquell triomf al certamen més important del continent, ‘Timecode’ ha recollit una setantena llarga de distincions en altres festivals d’arreu. De fet, i segons explica el director de l’ECIR, Daniel Villanueva, la intenció era “passejar el curt durant un parell d’any per fer-lo rendible” i tirar endavant nous projectes de manera simultània. Després del premi francès va arribar el Gaudí primer i el Goya després. A poc a poc, va anar agafant forma la possibilitat que el curt fos nominat a l’Oscar. I així ha estat. El film reusenc competirà amb són ‘Ennemisintérieurs’ (França), ‘La femme et le TGV’ (Suïssa), ‘Silent nights’ (Dinamarca) i ‘Sing’ (Hongria).

El curtmetratge reusenc, produït per l’escola local de cinema, es planta a la cursa final per l’Oscar de Hollywood

“No, no ens esperàvem una cosa així ni de broma”, admet Villanueva, qui de passada afegeix que ser a Hollywood i amb opcions d’endur-se l’estatueta daurada “ja és suficient premi”. Giménez ja fa dies que és als Estats Units per promoure el projecte i l’ha estrenat a Nova York i Los Angeles. De fet, i tan sols en un cap de setmana de projecció (ara en fa un parell), ‘Timecode’ i la resta de curts nominats van recaptar la gens menyspreable xifra de 660.000 dòlars, en una mostra evident de l’interès del públic americà per aquest format audiovisual.

Fotograma del curtmetratge que aspira als Oscars. Foto: ECIR.

I aquesta ha estat, en efecte, la reivindicació freqüent de Villanueva i els seus companys. Que a casa nostra es consolidi un circuit d’exhibició per al curtmetratge, molt habitualment la primera porta oberta per als futurs creadors que miren de fer-se un camí en aquest sector. No tot està perdut, si tenim en compte que a Internet ‘Timecode’ està sent un dels títols més visualitzats en plataformes de pagament i a la carta. En aquesta línia, el curt reusenc ha estat el més vist del vídeoclub en línia Filmin, tot superant altres propostes com ‘Un monstre em ve a veure’ o ‘Tarde para la ira’.

 

Independentment del que passi el proper diumenge de matinada, quan tindrà lloc la gala dels Oscar, Villanueva ja és un vencedor. L’ECIR té ara més alumnes i aspira, com ja avançar mesos enrere al Fet a Tarragona  a poder oferir estudis cinematogràfics reglats i superiors a l’abast dels interessats. “Hem demostrat que es pot estudiar cinema i fer bones produccions fora de Barcelona”, exposa cofoi el director de l’escola reusenca. Ara tan sols cal esperar que la regidoria de Cultura que lidera Montserrat Caelles posi per fi fil a l’agulla a l’establiment de la Reus Film Office, que ha de liderar Villanueva i que pot suposar un gran impuls per a la capital del Baix Camp i el territori.

Aquí podeu veure el tràiler promocional de ‘Timecode’:

https://www.youtube.com/watch?v=EtfI81Edspo

‘Timecode’, de 15 minuts de durada, narra la curiosa relació d’amor que s’estableix entre dos vigilants d’un aparcament amb la dansa com a lligam i forma d’expressió. Protagonitzat pels intèrprets Lali Ayguadé i Nicolás Ricchini, el curt és la segona producció de l’ECIR després de ‘Intenciones’ (amb direcció d’Ivan Casajús i guió del tarragoní Guillermo Montesinos). El centre acadèmic és a punt d’estrenar ‘Marcianos de Marte’, de Fernando Trullols.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here