14.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Joan XXIII: referència, lluita i vocació

El doctor Alfredo Bardají, cap de Cardiologia de Joan XXIII, a la sala d’hemodinàmica en plena atenció a un pacient amb un infart. Foto: DAVID OLIETE.

Sota la llum tènue d’una de les sales de l’UCI neonatal del Joan XXIII, estirada en un dels llitets, monitoritzada, amb els ullets tapats per prescripció mèdica, passa les seves primeres hores de vida el cos menut i fràgil d’un nadó. El seu pare, Eduard Medina, de Vilallonga del Camp (Tarragonès), se la mira amb una barreja emocionant de devoció i preocupació. “És la Carla”, xiuxiueja poc abans de preguntar a una de les infermeres si és normal que el ritme cardíac de la seva filla no segueixi un ritme constant. “Sí, és normal en un nadó acabat de néixer”, tranquil·litza una de les professionals sanitàries, que sota aquesta llum i en aquestes circumstàncies li deu semblar a l’Eduard, sigui o no creient, un àngel de la guarda.

 

L’hospital tarragoní és, després de dècades de treball, experiència i dedicació, el centre de referència a les comarques tarragonines en parts considerats de risc, amb una Unitat de Cures Intensives que ha salvat un munt de noves vides. A la sala del costat, amb criatures que han nascut abans de temps o amb algun problema, però més lleu, les infermeres alimenten amb biberó tres nadons, un d’ells encara dins d’una incubadora. “Són nens que no són tan crítics, no necessiten un suport respiratori, però no els pots donar l’alta per estar a planta, els has d’anar controlant”, explica Roser Peña, una de les infermeres de la Unitat de Prematurs.

CADA DIA, DE MITJANA, L’HOSPITAL ATÉN 235 URGÈNCIES I REALITZA MÉS DE 40 OPERACIONS

Elena Mateo, la supervisora de l’UCI neonatal i del Servei de Pediatria, que ho serà també de l’esperada i reivindicada UCI pediàtrica, explica orgullosa la dedicació de l’equip. “Hem millorat moltíssim en qualitat assistencial, ha canviat molt. S’ha apostat molt per la formació”, explica Mateo, amb trenta anys al Joan XXIII. Aquest mes de març es traslladaran vint membres del seu equip a la Vall d’Hebron per fer formació sobre les cures centrades en el desenvolupament neurològic. “És fonamental”, afegeix.

 

Són les vuit del matí i el canvi de torn omple passadissos i ascensors de metges i infermeres, mentre a les plantes es comencen a preparar els esmorzars, com delata el dringar de les tasses als carretons. L’hospital ni dorm ni descansa. Cada dia es fan de mitjana més de 40 intervencions de cirurgia major en dotze quiròfans o s’atenen 235 urgències. Pels seus 336 llits cada any hi passen més de 15.000 malalts.

 

Mentre la Carla comença a viure, al quiròfan de la sala d’hemodinàmica s’està atenent un codi infart. Un pacient ha arribat a les vuit a Urgències pel seu propi peu amb un fort dolor toràcic. No ha passat ni mitja hora i ja és a la sala d’operacions, conscient, mentre una dotzena de persones treballen de manera coordinada per salvar-li la vida.

(…)

Així comença un reportatge molt més ampli que publiquem íntegrament al número 22 de la revista FET a TARRAGONA. L’article forma part d’un dossier de vint pàgines dedicat a l’hospital Joan XXIII que enguany commemora el cinquantè aniversari de la seva posada en marxa.

 

La revista, que porta de regal el fascicle ‘Aqüeductes i pedreres’ del col·leccionable de Patrimoni Mundial, la podeu trobar a la venda a LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA LA CAPONA, LLIBRERIA ADSERÀ i CAL MATIAS (SERRALLO).

 

Si voleu formar part de la comunitat de 580 amics del FET, us convidem a fer-vos-en subscriptors ara i aquí. Rebreu les revistes còmodament a casa i podreu aprofitar els avantatges de la programació d’activitats culturals gratuïtes i el sorteig d’entrades per a espectacles teatrals i musicals.

Esteve Giralt
Esteve Giralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here