Sense defallir. Una amplíssima majoria (tres de cada quatre) catalans vol decidir a les urnes el futur del seu país. Persistents. Una amplíssima majoria transversal, idològica i generacional, reclama un referèndum per donar sortida al conflicte polític existent. Incansables. Uns ciutadans a favor d’utilitzar la principal eina que permet aprofundir en la pluralitat d’opinions i en el sistema democràtic.
Al costat de les urnes, com la immensa majoria de ciutadans, aquest dijous participaré activament en l’acte del Pacte Nacional pel Referèndum a Tarragona. Un acte, a l’Auditori de la Diputació a les 19,30 hores, que aplegarà les desenes d’entitats tarragonines que s’han adherit al Pacte i que mostren la pluralitat de la societat que vol exercir el dret democràtic a votar quin futur vol per a Catalunya.
ENTITATS DE TARRAGONA SE SUMEN AL PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM
Plural i transversal, hi ha una onada perseverant de catalans que des de fa cinc anys apel·len a la dignitat com a poble i a la qualitat democràtica. L’onada és tan àmplia que va, ideològicament, des de la dreta liberal a l’esquerra anticapitalista. Un jesuïta, resident al barri de La Floresta des de fa mig segle, és la veu del Pacte a Tarragona: Francesc Xammar, que va formar part del primer ajuntament democràtic (1979-1983) com a regidor d’una candidatura ciutadana i va presidir durant molts anys la Federació d’Associacions de Veïns, representa ara tots aquells que, des de Tarragona, reclamen poder votar i decidir el futur de Catalunya.
Xammar, amb 83 anys, allunyat de la política i molt crític amb els partits, representa la ciutat i el país que volen una societat més justa, més solidària, amb menys desigualtats i lliure de corrupció. Una Catalunya que aposta per l’educació, la cultura i la llengua pròpia, sense menystenir-ne les altres. Xammar tornarà a apel·lar aquest dijous a la raó, el diàleg i la voluntat majoritària del poble, com ho va fer el juny de 2014 en la presentació del Pacte Nacional pel Dret a Decidir a Tarragona.
L’acte el tancarà Joan Ignasi Elena, coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, exalcalde de Vilanova i la Geltrú i exdiputat socialista al Parlament, un signe evident de com han canviat les coses a la política catalana els darrers anys. Un veritable tsunami -manllevant les paraules de l’historiador Joan B. Culla- que ha fet desaparèixer de l’escena pública sigles, organitzacions i líders polítics.
Perseverants. Al costat de les urnes, com la immensa majoria. Perquè, sense referèndum, quina és l’alternativa? Seguir com fins ara? No, gràcies.