28 C
Província de Tarragona
Diumenge, juliol 21, 2024

Cases d’oficis: joves en reconstrucció

Alumnes del mòdul d’agricultura ecològica treballen els terrenys del viver municipal, al costat del Francolí. Foto: Agustí Arévalo

Reprendre els estudis o inserir-se al món laboral. Les Cases d’Oficis són una oportunitat per a desenes de joves d’entre 16 i 25 anys que no estudien ni treballen. Enguany, s’ofereixen quatre modalitats que també aporten una funció social. El percentatge d’èxit dels alumnes de l’any passat frega el 65%. Fomentar l’emprenedoria, potenciar la motivació i recuperar la il·lusió són clau per reconstruir el futur de quaranta tarragonins.

 

Mentre condueix cap a la plaça Imperial Tàrraco, procedent del viver a tocar del Francolí, la Mabel mira l’Andrés de reüll. Des del seient del copilot, ell s’amaga darrere d’unes ulleres de sol. Parlen sobre prevenció de riscos laborals, però la comunicació no verbal evidencia un vincle molt més profund entre tots dos. L’Andrés respon amb un somriure a les paraules dolces de la conductora. No sembla una conversa habitual entre un alumne i la seva directora. La complicitat passa per davant de la jerarquia.

ELS ALUMNES DEL MÒDUL D’AGRICULTURA ECOLÒGICA FAN PRÀCTIQUES AL VIVER, AL COSTAT DEL FRANCOLÍ

 

Mabel Martín és la coordinadora d’Agricultura Ecològica, una de les quatre especialitats de la Casa d’Oficis que s’ofereixen actualment a Tarragona. “El nostre objectiu és aportar formació i experiència, i facilitar que els joves tinguin més possibilitats d’inserció en el món laboral”, explica. Els projectes tenen un any de durada, que es distribueix en sis mesos de formació i sis més de pràctiques remunerades. Van adreçats a persones d’entre setze i vint-i-cinc anys que no treballen ni estudien, i la finalitat és precisament revertir aquesta situació.

 

“Els ajudem i els donem eines per reprendre els estudis o perquè puguin començar a treballar”, matisa Jordi Inglés, el professor de la Casa. “No formem experts en agricultura, sinó persones autosuficients i emprenedores”, afegeix. L’ambient al viver, a prop del riu, és d’il·lusió i d’enriquiment. Personal i col·lectiu. Dos joves riuen mentre es distribueixen les tasques, i la Mabel els supervisa amb un tracte gairebé maternal. “El fet de sortir d’una aula i fer les classes sobre el terreny és bàsic: l’hort és un pulmó”, sentencia la directora.

ELS PRODUCTES QUE CULTIVEN A L’HORT ES DESTINEN EXCLUSIVAMENT A MENJADORS SOCIALS

El cas de l’Agricultura Ecològica és molt particular. No és una Casa d’Oficis convencional, sinó que, a diferència de les altres alternatives, és un projecte propi i exclusiu de l’Ajuntament de Tarragona. És una proposta flexible en funció de les necessitats de cada ciutat, i tots els productes que es cultiven a l’hort es donen íntegrament a menjadors socials. Aquest valor afegit és un dels segells de les Cases d’Oficis. “És la manera òptima de recuperar un viver en desús i actuar sobre dos eixos: les oportunitats laborals i la repercussió social”, afirma Francesc Roca, regidor d’Educació, Ocupació i Desenvolupament Econòmic al consistori tarragoní.

(…)

Així arrenca el reportatge ‘Joves en reconstrucció’ que publiquem íntegrament al número 23 del FET a TARRAGONA i que explica les històries dels nois i noies que participen de les cases d’oficis. La revista la podeu adquirir a les llibreries de la ciutat: LA CAPONA, LA RAMBLA, ADSERÀ i CAL MATIAS (SERRALLO).
Si voleu rebre les revistes còmodament a casa i gaudir dels avantatges de ser-ne subscriptor (activitats culturals i entrades per a espectacles de teatre i música), apunteu-vos ara i aquí al club d’amics del FET. Som ja 580 subscriptors i seguim creixent.

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here