22.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 15, 2024

Remuntant un mal debut

El Sergi, amb els seus pares i la seva germana, és el protaghonista d’aquesta història vinculada a l’Afanoc. Foto: DAVID OLIETE

“El que més li agrada és el futbol. Li encanta mirar partits i jugar-hi. Després de tant de temps tancat a l’hospital i a casa, ara la prioritat del Sergi és una cosa tan simple com aquesta. I a nosaltres, veure com juga al parc ens omple més que qualsevol altra cosa”, explica el seu pare. No va ser gens fàcil, i Sergio Cogolludo recorda el paper fonamental que va tenir l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) perquè s’hi atrevís. “El problema del càncer no és només la malaltia en si, sinó també les seqüeles que els deixa a nivell físic i emocional”, subratlla.

 

A banda de la caiguda dels cabells i de limitar la seva mobilitat, entre altres coses, el tractament va fer que amb set anys el Sergi arribés a pesar 50 quilos. Això li va provocar molta inseguretat. “No li agradava estar al carrer. Quan eren les quatre ja veies que es posava nerviós i et demanava que no passéssim per segons quins llocs, perquè no volia que el veiessin els seus companys quan sortia de l’escola”, explica Noelia Sancho, mare del Sergi.

EL SERGI ES RECUPERA DE LES SEQÜELES FÍSIQUES I EMOCIONALS D’UNA LEUCÈMIA AMB L’AJUDA DE L’AFANOC

El suport emocional als nens i als seus familiars és una de les funcions principals de l’AFANOC, l’única entitat de suport als afectats de càncer infantil que té seu a Tarragona. La família i l’associació van treballar colze a colze per preparar la tornada del Sergi al carrer. Van provar de començar animant-lo perquè anés al pati de l’escola a jugar amb un grup reduït d’amics triats per ell. En un primer moment va dir que sí, però finalment es va fer enrere. “Llavors la psicòloga va proposar de fer-ho al revés: que ell escollís quatre o cinc nens, i que vinguessin tots a casa nostra un cop a la setmana a jugar a la consola, a berenar… La idea va funcionar. Ho fèiem cada dimarts, setmana rere setmana, fins que un dia ja s’havia trencat el gel, i va dir que volia baixar a jugar al parc amb ells”, recorda el Sergio. “S’ho passaven de primera, i sovint la cosa s’allargava fins al vespre. Ell i els seus amics encara ens pregunten de tant en tant quan tornarem a fer allò dels dimarts”, diu rient la Noelia.

 

Naiara Mestre és la coordinadora de la delegació de l’AFANOC a Tarragona, i també la psicòloga que va tenir la idea. “Malauradament, no els podem curar la malaltia, perquè això està en mans dels metges, però intentem ajudar-los a fer que tota la resta els sigui el màxim de còmoda. Oferim un suport psicosocial integral gratuït: els acompanyem en tot allò que necessitin, minimitzant tots els seus problemes perquè ho puguin passar millor. El nostre objectiu és que els pares puguin centrar-se a cuidar el seu fill”, explica. En el cas que no se superi el càncer, també els assisteixen en el procés de dol.

(…)

Poca gent sap què és l’AFANOC, però tothom identifica el lema “Posa’t la gorra” i el dibuix que acompanya la seva principal campanya de recollida de fons. Precisament, aquest dissabte 10 de juny tindrà lloc una nova edició de la festa anual del “Posa’t la gorra” a Port Aventura. Creada el 1987 per familiars i amics de nens amb càncer, l’AFANOC té un pressupost anual d’un milió d’euros, dels quals només un 20 % provenen de fons públics. La delegació a les comarques tarragonines va néixer el 2004 a Vila-seca, però al cap d’un any es va traslladar a la Rambla Vella de Tarragona, i el 2012 al local actual del carrer Adrià. En aquests tretze anys la delegació ha atès unes 200 famílies.

(…)

Aquest és un petit fragment del reportatge que publiquem íntegrament al número 23 del FET a TARRAGONA. La revista la podeu comprar a les llibreries de la ciutat: LA CAPONA, LA RAMBLA, ADSERÀ i CAL MATIAS (Serrallo).

 

Si us voleu apuntar al club d’amics del FET, format per 580 persones, us hi podeu subscriure ara i aquí i rebreu les revistes al vostre domicili i podreu participar d’activitats culturals exclusives i gratuïtes.

Romà Rofes
Romà Rofes
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here