24.2 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 13, 2024

Creant una empresa social per donar feina als refugiats

L’equip d’Epsilon amb el premi a les mans. Foto: cedida Repsol

Tot i compartir lloc de feina, quasi no es coneixien entre ells quan van decidir presentar una proposta de projecte solidari a l’activitat Transforma tu Energía de Fundación Repsol. La Yolanda, el Miguel Ángel, la Cristina i la Maria, quatre treballadors de Repsol Química de perfils molt diferents, van coincidir en la idea de voler ajudar en alguna necessitat no coberta a Tarragona i van decidir posar-se a treballar per resoldre-la amb algun tipus de voluntariat.

D’entre els seus múltiples programes de voluntariat, Fundación Repsol ofereix la possibilitat als seus treballadors i jubilats d’implicar-se en alguna temàtica social que els inquieti. Amb la nova proposta, l’empresa vol que els empleats puguin utilitzar la seva creativitat per dissenyar un projecte social i procurar així transformar la realitat del seu entorn. Dels set projectes inscrits a l’activitat, només tres van resultar premiats amb una beca de 6.000 euros: aquest, juntament amb 4G – Gent Gran, Gran Gent i Energía en Acción.

ÉS UNA INICIATIVA DE QUATRE TREBALLADORS DE REPSOL QUÍMICA PER COBRIR UNA NECESSITAT DE L’ENTORN

Deixant ben clar que són enginyers, l’equip va elaborar un quadrant a una pissarra per tal d’analitzar els principals problemes de Tarragona i els beneficiaris d’aquests. Després d’haver estudiat les diferents possibilitats, els quatre voluntaris van decidir enfocar el seu projecte a la causa dels refugiats, intentant així resoldre un conflicte recorrent que pateix aquest col·lectiu.

Les persones refugiades a Tarragona, que queden en mans de la Creu Roja, reben suport i ajudes durant les primeres tres fases de la rebuda: l’acollida, la integració i l’autonomia. Un cop ja s’han esgotat les tres fases (poc més d’un any després de l’acolliment), es considera que el refugiat ja és una persona plenament autònoma. Però això no és així. La immensa majoria d’ells no ha tingut prou temps per aprendre l’idioma, de manera que no té feina i no pot pagar-se un lloguer.

“L’objectiu del nostre projecte és crear un model de negoci per una empresa social, i que en aquesta hi estiguin integrades les persones refugiades”, comenta Miguel Ángel. La possibilitat de crear una empresa per tal d’oferir feina als diferents perfils de refugiats és una opció molt atractiva i esperançadora per a aquests, que veuen amb angoixa com se’ls apropa l’etapa d’autonomia, sense cap garantia ni seguretat de sortir-se’n.

EL GRUP EPSILON – SOCIAL LEAN TREBALLA EN LA CREACIÓ D’UNA EMPRESA D’INSERCIÓ LABORAL PER A REFUGIATS A TARRAGONA

De manera professional i fidels a les seves habilitats, el grup Epsilon – Social Lean, que compta amb el suport de la Creu Roja i la URV Solidària, aprofita els seus punts forts per tal de construir aquest model d’empresa. “Cal que seguim el mateix patró de negoci que en altres casos, ja que ens interessa que sigui sostenible i tingui beneficis”, afegeix Miguel Ángel.

La Yolanda, el Miguel Ángel, la Cristina i la Maria treballant en el projecte. Foto: cedida Repsol.

Partint de la base de crear una empresa gestionada per les persones refugiades i que pogués resoldre’ls el conflicte laboral un cop acabades les fases de Creu Roja, el grup de voluntaris va decidir estudiar quin podria ser el producte elaborat per aquesta marca per tal que pogués vendre’s al mercat. “La gent compra un cop o dos un producte solidari, però aquesta no és una venda sostenible en el temps”, lamenta la Cristina.

Seguint, un cop més, una organització molt metòdica, els enginyers van realitzar una sèrie d’enquestes per tal d’estudiar quines eren les preocupacions més rellevants d’un client responsable a Tarragona. Per a la meva sorpresa, un dels més concurrents és el reciclatge de l’oli. “La idea és fer un producte visible i que es pugui vendre a partir de l’oli reciclat de les llars: el sabó”.

EL PROJECTE D’EMPRESA COMERCIALITZARIA SABONS SOLIDARIS A PARTIR D’OLI RECICLAT

“Només un 40% dels clients responsables reciclen l’oli a casa seva: molts no saben ni com s’ha de fer ni què n’han de fer”, afirma la Cristina. Arran d’aquesta informació, neix la proposta de producte d’Epsilon: fabricació de sabons a partir d’oli reciclat, fomentant així l’economia circular i la reutilització d’un producte.

Tot i que això no escapa de ser un projecte, Epsilon estaria encantat si s’arribés al final de l’assumpte, fent un prototip per testejar el producte i veient així si el negoci és viable i duplicable a altres empreses per elaborar altres coses en mans de les persones refugiades.

ELS REFUGIATS ES TROBEN CADA 15 DIES AMB ELS PROMOTORS PER VEURE COM AVANÇA EL PROJECTE

Qui també ho espera amb il·lusió és el grup de vint-i-set refugiats a Tarragona, que cada quinze dies es citen amb l’equip per discutir sobre els avenços dels projecte cooperatiu. “Sempre els recordem que això és un intent perquè no volem jugar amb les seves expectatives, però tot i així estan entusiasmats”, comenta Miguel Ángel.

Amb una feinada a les seves esquenes, i una altra per endavant, el grup Epsilon segueix treballant en el projecte, buscant aliances amb tractadors d’olis i productes de cosmètica. Tant de bo el que ha nascut com un projecte fictici, resposta d’aquesta mancança i preocupació, fos capaç de complir-se i arribar a superar barreres empresarials i socials.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here