25.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 30, 2022

Maridatge de gastronomia i cultura km0

Una de les activitats familiars de la passada edició de Santa Teca al castell d’Escornalbou. Foto: Alba Rodríguez

Una barreja exquisida entre gastronomia, cultura i patrimoni històric. El Mercat de Territori Santa Teca Escornalbou aterra un cop més al Castell Monestir amb la intenció de consolidar-se en el marc de la programació d’estiu a les comarques de Tarragona. Durant el proper cap de setmana del 15 i 16 de juliol, la gastronomia emocional i la cultura de proximitat i avantguarda inundaran aquest escenari idíl·lic i protagonitzaran un encontre entre aquests tres pilars de casa nostra.

Per tercer any consecutiu, aquesta iniciativa pionera al país recupera el patrimoni arquitectònic i històric i el vincula amb la gastronomia i la cultura, fent parada també en l’ecologia i la sostenibilitat. “La gastronomia no s’acostuma a englobar dins de les arts, i nosaltres intentem reivindicar-la”, comenta el fundador del mercat, el tarragoní Berna Rios.

EL MERCAT DE TERRITORI SANTA TECA ESCORNALBOU CELEBRA LA SEVA TERCERA EDICIÓ AQUEST PROPER CAP DE SETMANA

“Intentem defensar el que passa al territori des d’una perspectiva cultural i gastronòmica”, remarca Rios. La proposta, que manté el calendari de cap de setmana i els horaris de migdia, tarda i nit, vol ser una cruïlla de valors, aliments i professionals. Amb un gran èmfasi en la fusió, Santa Teca vol posar de relleu la potència cultural de les comarques de Tarragona i accentuar el mestissatge, la creativitat i la tradició.

Sense dubte, el plat fort del mercat és la seva proposta gastronòmica. Tres restaurants de les comarques de Tarragona comparteixen custòdia d’aquesta tercera edició. La Cava, d’Albert Marimón (millor cuiner de l’any de Catalunya 2013), el Portal 22 i Quinoa, un restaurant slow motion de Falset. En acompanyament a aquests imprescindibles, una quinzena de cellers i elaboradors de cervesa artesanal mostraran als assistents la qualitat dels seus productes.

L’ESDEVENIMENT FUSIONA GASTRONOMIA, CULTURA I PATRIMONI AMB SEGELL TARRAGONÍ

L’aposta musical de qualitat és una de les principals característiques d’aquesta edició. A la programació destaca el concert del Quartet Mèlt, un grup vocal format per quatre cantants joves que serà l’encarregat de cloure el certamen el diumenge 16 en un escenari envejable com és l’Església de pedra vermella del Castell Monestir. D’altra banda, la multiinstrumentista Mariona Aupí presentarà el seu nou disc, 3500 días, el dissabte a les 20.30h. Don Simon i Telefunken i Morena Tradipatxanga també amenitzaran diferents espais del recinte patrimonial durant el cap de setmana.

Santa Teca busca el nexe entre gastronomia, cultura i patrimoni. Foto: Alba Rodríguez

Però no tot és gastronomia i música. El mercat fa una àmplia proposta en el cap de les arts visuals, amb la projecció de diferents documentals i pel·lícules durant el cap de setmana, com “Les set vides d’Eduard Toda” o “L’home del pèndol”, amb Elisenda Trilla. Paral·lelament i davant l’augment de visites de perfils familiars, s’han programat diferents activitats per a les criatures, com contactones o teatre. “Volem que durant tot el dia passin coses, i que puguin sentir-s’hi a gust tant persones de tres anys com d’altres de noranta”, afegeix el fundador.

El Castell Monestir d’Escornalbou no ha estat una elecció a l’atzar per l’organització de Santa Teca. Amb l’objectiu de posar en valor l’indret i fomentar que els visitants hi vagin més sovint, l’equip va escollir aquest escenari per tal de traslladar-hi el mercat ara fa tres anys. “L’escenari és esplèndid: qualsevol cosa que s’hi faci amb una mica d’afecte ja queda bé”, reconeix somrient Berna Rios. I és que l’espai, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, endinsa el visitant en una època passada de burgesia benestant. Comprat l’any 1911 per Eduard Toda, el monestir encara conserva a les seves estances algunes mostres de les seves col·leccions.

La qualitat musical és una de les grans apostes d’aquesta edició. Foto: Alba Rodríguez

Aquest cap de setmana, gastronomia i cultura convergeixen per tal d’oferir una imatge encisadora de casa nostra. Amb la vista posada sobre l’èxit de les passades edicions, l’organització de Santa Teca espera aconseguir un major nombre de visites enguany, donat que l’entrada al mercat és lliure. Tot i això, de ben segur que les 2000 visites de les altres edicions, ja fidels a l’esdeveniment i els seus valors, es desplaçaran un cop més fins a Escornalbou per gaudir del mercat de territori en què la gastronomia n’és la protagonista.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here