18.1 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

Una festa més esponjada, que no descentralitzada

Imatge gràfica de les festes de Santa Tecla 2017. Foto: Garamond.

Assumim d’una vegada que Santa Tecla és la festa major de Tarragona i que tots els actes s’han de desenvolupar al centre de la ciutat.

Assumim d’una vegada que el centre o nucli urbà central de Tarragona és l’espai que va de la Part Alta al Serrallo i del Francolí a l’Amfiteatre.

Assumim d’una vegada que ‘descentralitzar’ la festa vol dir portar actes als barris situats més enllà del centre de la ciutat, i no vol dir traslladar-los de la plaça de la Font a l’avinguda Vidal i Barraquer.

Assumim d’una vegada que determinat posicionament polític, quan es demana ‘descentralitzar’ Santa Tecla, no va enlloc perquè no hi ha una opinió pública majoritària favorable al darrere.

Assumim, per tant, que Santa Tecla s’ha de celebrar al centre de Tarragona, un espai geogràfic cada cop més ampli i esponjat, i acabem amb els debats polítics estèrils.

La festa major del 2017 no complirà exactament amb el mandat de la moció aprovada l’any passat pel plenari municipal, però no pertoca als organitzadors de Santa Tecla acabar amb les “barreres” físiques, psicològiques i socials que hi ha -és evident- entre el centre de Tarragona i els barris de la perifèria, sobretot els del nord i ponent.

“ASSUMIM QUE ELS ACTES DE SANTA TECLA S’HAN DE CELEBRAR AL CENTRE (AMPLIAT) DE LA CIUTAT”

La festa s’esponja, NO amb nous espais, sinó recuperant alguns que ja n’havien estat protagonistes en alguna ocasió o sovint fa anys. L’entorn del Mercat torna a tenir, una dècada després, un paper important amb la plaça Friki, entre d’altres activitats. El parc Saavedra, que ja era una àrea força ocupada, encara agafa més rellevància. I Vidal i Barraquer ja ha provat en algun moment què representa organitzar-hi un acte massiu.

Les decisions, però, són globalment encertades. Organitzar un macroconcert (Txarango i Roba Estesa) al costat de la Tabacalera no hauria d’aixecar protestes. Fa anys, els macroconcerts de Santa Tecla se celebraven al Parc de la Ciutat… i no passava res! De fet, Vidal i Barraquer, avinguda recta i àmplia, està cridada a anar guanyant més protagonisme en actes multitudinaris, com ja ho ha demostrat en proves esportives.

“ESTÀ BÉ TREURE PRESSIÓ A LA PART ALTA, MANTENINT UN MODEL DE FESTES  QUE PERMETI GAUDIR-LES A PEU”

Treure una mica de pressió a la Part Alta va en la línia correcta. Dissenyar unes festes per gaudir-les a peu, també. (Cal facilitar un bon transport públic del centre als barris). Mantenir l’actual model festiu -que té com a nucli central el barri antic i es va expandint com una taca d’oli evitant que aquesta es faci massa gran- és l’opció més lògica i realista.

El debat centre – perifèria de Tarragona no ha de començar per les festes. És molt més complex i requereix una anàlisi i una reflexió molt profundes, i una valentia política que, sincerament, no he vist ni ara ni mai al Palau Municipal.

Més enllà d’aquest aspecte, Santa Tecla tornarà a ser el moment culminant de l’any a la ciutat. Propostes de tota mena i per a tots els públics, una oportunitat per als creadors locals i uns dies d’autoestima dels tarragonins. Aquí en teniu el programa complet. Seria desitjable que, finalment, Barraques s’hi incorporessin.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

3 COMMENTS

  1. No acostumo a estar d’acord amb els seus anàlisis (habitualment molt esbiaixats per motius polítics) però aquest ha estat molt encertat i estic plenament d’acord

  2. Penso que no només es tracta de descentralitzar. També hauríem de procurar no sobressaturar alguns espais. Els veïns del Saavedra: 10 dies i 10 nits! Em sembla un abús.

  3. No estic d’acord. Tarragona és des de Tamarit a Bonavista, de Sant Salvador al Miracle.
    Prou centralismes i exclusions, i repartim la festa que tothom paga. No és el mateix ara que quan havien 20 actes al programa.
    Ara que Catalunya està lluitant contra un centralisme, resulta contradictori. La festa als barris, també. Construim una Tarragona diversa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here