16.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 12, 2024

La dimensió desconeguda

Els ponents just abans de començar el debat amb el director del FET a Tarragona. Fotos: Anna Plaza

Ninoninonino… És una banda sonora que tots tenim al cap. La de La dimensió desconeguda i diuen que ara hi entrem. “Després de l’1 d’octubre res tornarà a ser igual”, afirma Jordi Jaria, doctor en Dret Constitucional a la URV. Aquest dimarts a la tarda va compartir taula amb l’exvicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, i l’advocat i economista Maties Vives per parlar sobre el referèndum i els intensos dies d’impàs que queden per arribar-hi. Uns dies que tots tres anticipen que no seran fàcils i que sentirem dir moltes coses. No gaires de boniques.

 

En un acte organitzat pel Fet a Tarragona, l’aula magna del Campus Catalunya es va omplir del tot per escoltar les seves reflexions davant de la imminent cita històrica amb les urnes. Hi arribem amb una “legislació de caràcter excepcional pensada per preservar l’estat de dret i la democràcia”, va explicar Jaria després de repassar els greuges polítics i jurídics que ens han conduït fins aquí. “És cert que el debat al Parlament no va ser agradable, ni pacífic. Però és com quan et prenen els coberts i et pregunten per què menges amb els dits”. Maties Vives hi afegia: “Ara no toca parlar del procediment. Ara no toca. Han agafat la bola i l’han llançat al camp. El joc ja està en marxa i no el podem parar. Ara el que toca és guanyar el partit”.

L’aula magna del Campus Catalunya es va omplir per seguir les reflexions de Carod-Rovira, Jaria i Vives

Josep-Lluís Carod-Rovira argumentava que, després d’anys de mobilitzacions multitudinàries, en qualsevol estat democràtic el govern s’hauria reunit amb els manifestants. “Aquí en canvi s’ha seguit la tàctica mariana. Total son unos hilillos de manifestantes”, ironitzava. I afegia que ara han arribat a les amenaces, als insults, a menysprear persones, com la presidenta del Parlament, amb comentaris i actituds que freguen el masclisme i a institucionalitzar la mentida. “Utilitzen el discurs estúpid de la divisió. És clar que hi ha divisió! Entre els que votaran SÍ, els que votaran NO i els que es quedaran a casa. Com en qualsevol procés electoral!”.

 

L’exvicepresident del Govern també replicava als qui parlen de cop d’estat. “No n’han vist gaires de cops d’estat! On s’és vist un cop d’estat que es faci votant lliurement?”. I es referia a unes paraules recents de Mariano Rajoy, pronunciades tot just després d’aprovar-se la llei del referèndum: “sin legalidad no hay democracia”. “Durant el franquisme també hi havia una legalitat. I allò era una democràcia?”. “Les lleis injustes s’han de desobeir”, replica Carod. “Perquè si no s’haguessin desobeït lleis injustes potser Obama i la seva família avui encara serien esclaus o les dones no tindrien dret a votar”.

Els ponents van analitzar les raons del referèndum i les incògnites que s’obren.

Durant el debat també es van succeir referències als partits que ara s’oposen al referèndum. Carod-Rovira va recordar que en l’Estatut de 1932 ja hi figurava el dret a l’autodeterminació i que aquest anhel es va mantenir viu amb l’Assemblea de Catalunya durant els anys de resistència. I que el PSC mantenia en el seu ideari aquest dret com a “inalienable i imprescriptible”.

 

Per la seva banda, l’advocat Maties Vives, militant històric d’Iniciativa, es mostrava desconcertat amb el paper de Catalunya Sí Que es Pot i En Comú Podem. “No ho entenc i menys en partits que sempre han defensat l’autogovern”. I ironitzava amb unes paraules de Pablo Iglesias, líder de Podem, que en un míting va acabar dient: “Visca Catalunya, lliure, sobirana i fraternal”. “Però si això és justament el que volem!”.

 

“Gent com el ‘Guti’, Jordi Solé-Tura o Josep Solé Barberà si s’haguessin trobat una revolució com aquesta sobre la taula l’haurien intentat liderar!”, s’exclamava Vives: “I ara, en canvi, els seus hereus han optat per no ser-hi”. L’advocat esgrimia els seus arguments pel si: la necessitat d’un marc laboral propi que faci front a les necessitats reals dels treballadors catalans i la potenciació de l’ensenyament. “A Catalunya l’atur és del 15,5%, a Europa del 8,5% i a l’Estat espanyol del 20%. Preguntem-nos cap on volem anar”.

La conferència arribava en un dia intens des del punt de vista informatiu i jurídic

La conferència arribava en un dia agitat informativament i jurídica parlant. Amb avisos de querella a la mesa del Parlament i el Govern; amb la Fiscalia ordenant al cap dels Mossos intervenir tot el que tingui a veure amb el referèndum; la suspensió de la llei de transitorietat i el desembarcament de la policia nacional a Reus. El que passarà aquests dies és una incògnita. “Hi ha cinc opcions”, deia Jaria. “N’hi ha tres que considero molt improbables: l’aplicació de l’article 155 de la Constitució; que es decreti l’estat d’excepció o que s’apliqui la llei de seguretat ciutadana, intervenint la Generalitat i els Mossos”.

Una altra opció, segons Jaria, són les amenaces de sancions per desobediència, que poden anar dels 3.000 als 30.000 euros. “Però una amenaça per ser efectiva, ha de ser creïble i no es poden tramitar 100.000 expedients sancionadors de cop! La mobilització massiva converteix en banals actituds sancionables”. La cinquena opció que va apuntar Jaria és el bloqueig logístic del referèndum. “Haurem de veure com evoluciona el paper dels Mossos, després del requeriment de la Fiscalia”.

Carod-Rovira deia: “Està clar que ara entrem a la dimensió desconeguda. No sabem què passarà, però ells tampoc i si nosaltres ho tenim malament, ells ho tenen pitjor”. Per l’exvicepresident “la nostra força és l’absència de força”, perquè el moviment pacífic dóna legitimitat al procés. I la pregunta final: després de l’1-O, què?. “En cas de secessió preval el principi d’efectivitat”, explicava Jaria. I concloïa: “el dret internacional és molt pragmàtic. Tot plegat es resumeix en què quan algú actua com un Estat, es regeix com un Estat i funciona com un Estat, és que és un Estat”.

La pilota roda i el joc ja està en marxa.

 

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here