21.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

Romà Solé: l’ànima del ‘Festa x Tothom’

Romà Solé, al Balcó del Mediterrani, punt de trobada de l’inici del Festa x Tothom el proper dissabte 16 a les 11 del matí. Foto: David Oliete.

“El ‘Festa’ em permet explotar la meva vessant més creativa i intuïtiva, la de gestió cultural, que m’agrada molt més que la de tècnic; de fet em considero un mal funcionari”. Sincer, Romà Solé expressa què representa el projecte amb més projecció pública de la seva vida personal i professional. Una idea que neix modestament el 1991 com un camp de treball vinculat a la discapacitat física amb voluntaris internacionals i que ha esdevingut una cita lúdica i solidària estretament lligada a les festes de Santa Tecla.

 

Abans que activista per la integració de les persones amb discapacitat, va ser activista de la pau i l’objecció de consciència. I poeta. I bon jugador d’escacs. I llicenciat en Filosofia. Abans del ‘Festa x Tothom’, la trajectòria de Romà Solé (Lleida, 1961) ofereix moltes arestes plenes d’inquietuds socials i culturals. Neix amb una paràlisi cerebral per falta d’oxigen en el moment del part, però prefereix no lamentar-se, explicar amb un somriure que va venir a Tarragona amb només dos anys perquè el pare va trobar feina al recent estrenat Hotel Imperial Tarraco i recordar una “infantesa feliç” amb la família i els companys de l’escola Saavedra.

 

Són temps en què no es parla d’integració i sí de minusvàlids, disminuïts i fins i tot subnormals. No recorda, però, situacions flagrants de discriminació, i opta per buscar mecanismes per ser present a la societat en la seva època d’estudiant de batxillerat a l’institut Martí i Franquès i més endavant a la universitat.

 

La poesia el porta al col·lectiu ‘Vuitanta’, format per artistes de diferents disciplines que generen activitat cultural a Tarragona a partir de 1979 en forma de publicacions, tertúlies i exposicions. L’antimilitarisme el condueix a plataformes com la del ‘Silenci per la pau’ que es creen per l’entrada d’Espanya a l’0TAN i el posterior referèndum, i que tindran continuïtat fins al moment actual.

 

Després de treballar un any de subaltern al departament de Cultura de la Generalitat, la vida del Romà fa un gir transcendental en superar unes proves de tècnic mitjà per a la federació ECOM que buscava a Tarragona i a altres localitats persones amb discapacitat per inserir-les laboralment i que ajudessin a millorar la qualitat de vida del col·lectiu. En pocs mesos amb el suport, entre d’altres, del també tarragoní Jaume Villalba -fundador del Ball de Diables i responsable llavors de l’onegé Servei Civil Internacional– posa en marxa el primer camp de treball que dona origen al ‘Festa x Tothom’.

 

Aquest 2017, el ‘Festa’ comença dissabte 16 a les 11 del matí amb una trobada al Balcó del Mediterrani.

 

(…)

Així arrenca una de les 25 històries que expliquem al número 25 del FET a TARRAGONA, especial i diferent. Una revista que té com a protagonistes persones i col·lectius que fan coses interessants per a la ciutat.

 

La revista la podeu comprar a LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA ADSERÀ, LLIBRERIA LA CAPONA, CAL MATIAS (Serrallo) i QUIOSC EL MIRACLE (Via Augusta, 8).

 

Si us en feu ara subscriptors,  tindreu un regal espectacular que us portarem a casa: el llibre ‘Tàrraco, Patrimoni Mundial. Una nova visió’, coordinat per Joaquin Ruiz de Arbulo. Aprofiteu aquesta promoció única i especial.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here