Advertisement Advertisement
23.2 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 30, 2023

La memòria literària de places i carrers

Coberta del llibre. D’esquerra a dreta, hi apareixen els següents escriptors: Josepa Massanés, Josep Pin i Soler, Joan Maragall i Mercè Rodoreda.

 

Llegint sense perdre l’escriure. Passeig per les places i carrers de Tarragona amb nom d’escriptor (APELLC, 2017), de la filòloga catalana Maria Remei Barberà, és un llibre que vol contribuir a difondre el patrimoni literari que es manifesta en el nomenclàtor dels carrers de la ciutat. El propòsit de l’obra, com el títol suggereix bo i jugant amb el refrany, és que mantinguem la mirada atenta quan llegim les plaques de les vies urbanes, que no descurem que de vegades s’hi amaguen les històries de persones amb trajectòries consolidades en el camp de la creació literària.

Dels trenta-nou escriptors catalans amb nom de carrer que apareixen en el llibre, n’hi ha dotze que són nascuts a Tarragona: Josepa Massanés (1811-1887), Josep Pin i Soler (1842-1927), Pere Antoni Torres Jordi (1843-1901), Josep Yxart (1852-1895), Joan Ruiz i Porta (1863-1934), Antoni Rovira i Virgili (1882-1949), Francesc Iglesias (1885-1955), Joan Antonio i Guàrdias (1890-1967), Josep M. Casas de Muller (1890-1975), Domènec Guansé (1894-1978), Joaquim Icart (1910-1997) i Ramon Comas i Maduell (1935-1978). “Tinc la sensació que la majoria són bastant desconeguts per al públic general”, afirma Barberà. Ella mateixa reconeix que, si bé en el cas d’escriptors, diguem-ne canònics, de la literatura catalana, com ara Verdaguer, Maragall o Rodoreda, Barberà s’ha documentat per mitjà de llibres amb els quals ja estava familiaritzada, en el cas dels tarragonins el procés de recerca ha estat més laboriós i entretingut.

MARIA REMEI BARBERÀ SIGNA UNA OBRA QUE VOL DIFONDRE EL PATRIMONI LITERARI DE TARRAGONA

Barberà, que durant anys va exercir com a professora de llengua i literatura catalanes al Col·legi La Salle de Tarragona, i que des de l’any 2010 és autora de materials per als llibres de secundària de l’editorial Casals, ha redactat l’obra, de finalitat “completament divulgativa”, en un estil didàctic. El llibre resumeix, en píndoles de lectura àgil, aspectes destacats de la vida i obra dels escriptors catalans “específicament literaris” Barberà associa aquest concepte a una voluntat estètica que conformen el nomenclàtor dels carrers de la ciutat. Barberà, a més, ha optat per classificar-los per zones geogràfiques (Centre, Francolí, Llevant, Urbanització L’Escorpí, Tarragona 2, Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador i Les Gavarres) per tal de convidar el lector a “fer servir aquest llibre com a guia dels seus passejos urbans”.

La investigació de Barberà es remunta a l’abril del 2015, quan es va assabentar que en una localitat de la Catalunya Central havien organitzat, amb motiu de la diada de Sant Jordi, una activitat que consistia a visitar els carrers de la població que duien nom d’escriptor. Aquesta iniciativa popular va encoratjar Barberà a publicar, en nom de l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), un seguit d’articles al Diari de Tarragona que sintetitzen la trajectòria vital i literària dels escriptors catalans que disposen de nom de carrer a la ciutat. Els textos, que apareixien amb una periodicitat quinzenal, es van publicar en dos períodes: el primer, entre el 24 de febrer i el 30 de juny de 2015, i el segon, entre el 6 d’octubre de 2015 i el 28 de juny de 2016.

La difusió d’aquella feina, però, tal com explica Barberà, estava condicionada pel caràcter “efímer” de la premsa. Enguany, però, aprofitant l’embranzida de la celebració dels quinze anys d’existència de l’APELLC, els esforços de Barberà han desembocat en llibre. Per aquest motiu, l’autora ha refet els textos, ha completat l’estudi amb deu escriptors més i una menció al Parc de les Lletres Catalanes, inaugurat el 18 de juny de 2014. Val a dir que l’obra, amb pròleg de Joan Cavallé, que es presenta aquest dimecres 22 de novembre, a les 19 hores, a la sala de Graus de la Universitat Rovira i Virgili, també incorpora l’article que Barberà va publicar al Diari amb motiu del vuitantè aniversari d‘Olga Xirinacs.

La casualitat ha volgut que l’autora de Llegint sense perdre l’escriure. Passeig per les places i carrers de Tarragona amb nom d’escriptor visqués, durant disset anys, al número 20 del carrer Major, a la casa natal de l’escriptor, periodista i polític tarragoní Antoni Rovira i Virgili. Barberà recorda el dia que el president Tarradellas i l’alcalde Recasens van inaugurar, l’any 1979, la placa que homenatja Rovira. Ella mirava l’escena, encuriosida, des de la porta de la merceria que aleshores regia la seva família als baixos de l’edifici. De ben segur que en aquell moment no s’imaginava pas que dècades després revisaria la majoria de plaques de la ciutat dedicades a escriptors.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here